СЕЛО



Eh, koji zimski rajovi! Ko bi rekao da su banje u Srbiji toliko "in" tokom hladnih meseci?


Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.


Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.


Domaćin, to je neko ko dočeka na kapiji i dugo ispraća. Kakav je to čovek oseti se u njegovoj rakiji, mekoći hleba i toplini ručka.


U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.


Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.


U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.


Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.


Reke Srbije predstavljaju veliko prirodno bogatstvo naše zemlje. Reke Srbije otiču u tri mora, a to su Crno more, Jadransko more i Egejsko more, odnosno, pripadaju crnomorskom, jadranskom i egejskom slivu.


Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.


Najnovije tehonolgije već se uveliko primenjuju i u graditeljstvu. Nije novost da su već osmišljenje i kuće na rasklapanje.


Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.


Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.


Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета