Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Nonius ili nonijus (u literaturi se javlja i jedna i druga varijacija imena) rasa je konja koja je nastala u prvoj polovini devetnaestog veka u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Nastao je višestrukim ukrštanjem Arapskih kobila, kobila Lipicanera, ali i Normanskih i Engleskih punokrvnih kobila sa pastuvima uvezenim iz Normandije.

Korišćen je vojne svrhe gde se zbog visoke izdržljivosti pokazao veoma dobro. Tek sa početkom dvadesetog veka ova rasa počinje da se koristi i u druge svrhe, kao što je poljoprivreda, vuča zaprežnih kola, ali i kao takmičarski konj. Nonius spada u grupu srednjih do velikih rasa konja. Odrasli mužjaci u proseku teže oko 600 kilograma, dok su ženke sa svojih 550 kilograma samo malo sitnije. Visina grebena iznosi u proseku 160 centimetara. 

Skroman je u pogledu nege i ishrane, što ga čini zahvalnim za odgoj. Odlikuje se dobrom plodnošću i radnim osobinama. Zbog stamene građe, dosta je sporiji od drugih rasa konja tako da se ne koristi u trkama brzine, već samo u trkama izdržljivosti.

Odlikuje ih krupna glava i debeo, mišićav vrat. Grudi, slabine i noge kod noniusa su izrazito snažne, te iz toga proizilazi njegova velika izdržljivost. Kopita su osetljiva i slabija, pa se često dešava da puknu.

Najčešće je crne boje (vranac), a može biti i tamnobraon (dorat), uglavnom jednobojan bez dodatnih belega i pruga. 

Izvor:http:ekoblog.info

Konj nonius

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konjarstvo je danas vrlo popularno i za razliku od davnih vremena kada je konje imala svaka siromašna porodica, danas su ove životinje stvar prestiža. Osim toga, ovaj biznis je vrlo isplativ.

Postoje mnoge zanimljivosti koje treba uzeti u obzir da bismo razumeli kako se konji razmnožavaju i kako se rađaju ždrebad.

Znojenje je važan deo složenog sistema za hlađenje koji pomaže konju da održava normalnu telesnu temperaturu. To je obično pokazatelj da je vaš konj zdrav; i ako prekomerno znojenje može biti znak nekog osnovnog stanja

Ove prelepe životinje imaju neke svoje specifičnosti, koje sigurno niste znali, zato ih pročitajte u nastavku našeg teksta.

Konji i njihov životni vek varira u zavisnosti od brige, okoline i vrste rase. Žивотни век домаћих коња и понија се повећао, у распону од 25 до 32 године zahvaljujući napretku veterine.

Holštajn je rasa konja poreklom iz regiona Šlezvig-Holštajn u severnoj Nemačkoj. Smatra se da je to najstarija rasa toplokrvnih konja, koja potiče još iz 13. veka. Iako populacija nije velika, Holštajnci su dominantni na međunarodnim revijalnim skakanjima i nalaze se na najvišim nivoima dresure.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета