Foto:Unsplash

Foto:Unsplash

Slatki krompir je dobar za jačanje vašeg imunološkog sistema i ceo organizam. Štiti srce i krvne sudove i pomaže u održavanju dobrog funkcionisanja mozga.

Slatki krompir je danas popularan širom sveta sa više od 5000 sorti.

Zašto je danas slatki krompir toliko popularan?

Ukratko, ovo povrće je neobično zdravo i plus ima slatkasti ukus. Sadrži čitav niz vitamina i minerala, a u potpunosti je napunjen mnogim drugim važnim hranljivim sastojcima, poput vlakana, proteina i antioksidanata.

Šta je tačno slatki krompir?

Da li je to bundeva? Slatki koren? Sličan običnom krompiru? Postoji više vrsta koje se razlikuju po veličini i boji. Neke vrste slatkog krompira su narandžaste boje, većina je ljubičaste. Dakle, definitivno nije bundeva. Da li je to slatki koren? Možda. Leži u zemlji kao korijen celera, ali je ukusniji.

Krompir? Dovoljno blizu. Ipak, to je jedinstvena vrsta krompira. Po svom hranljivom sastavu ima sličnosti sa crvenim i belim krompirom.

Međutim, za razliku od običnog krompira, slatki je višegodišnja biljka i njegov koren može narasti i do 3 metra duboko u zemlju. Ima tanji sloj kože od običnog krompira, ali ga je teže oguliti.

Kod ovog krompira su čak i listovi jestivi. Listovi belog slatkog krompira se mogu koristiti slično kao bebi španać ili blitva.


Zašto je ovaj krompir tako zdrav?

Pored sličnosti korena koje slatki krompir deli sa običnim krompirom, njegove hranjive vrednosti su potpuno različite. Upoređujući sa onim što beli krompir može da ponudi, slatki krompir je definitivno jako dalek rođak.
Obogaćen je škrobom, sa manje jednostavnih šećera. Slatki krompir se svrstava u hranu sa niskim glikemijskim indeksom (GI = 50) i preporučuje se onima koji se bore protiv dijabetesa.
Takođe, jedan srednji, pečeni slatki krompir sa kožom sadrži samo 103 kalorije, uključujući:


0 grama (g) masti

24 g ugljenih hidrata, uključujući 4 grama vlakana i 7 grama šećera

2,3 grama proteina


Sadrži i dijetalna vlakna. Ova vlakna poboljšavaju varenje, brinu o stomaku i sprečavaju zatvor. Prepun je vitamina i minerala koji štite od bolesti. Slatki krompir je dobar za jačanje vašeg imunološkog sistema i ceo organizam. Štiti srce i krvne sudove i pomaže u održavanju dobrog funkcionisanja mozga.

Jedna od najvećih prednosti koje dolazi sa slatkim krompirom je beta-karoten - antioksidans koji štiti i čisti vaše telo od štetnih slobodnih radikala. Beta-karoten jednom kad se unese pretvara se u vitamin A. Ako pojedete 200 grama slatkog krompira, dobili biste istu količinu beta karotena kao da ste pojeli 5 kilograma brokule.

U 100 grama slatkog krompira možete dobiti preporučeni 400% dnevnog unosa beta-karotena.


Slatki krompir je bogat:

Velikim količinama vitamina C i vitamina B6, 25 posto od svakog.

Velike količine vitamina D

Pun je gvožđa, kalcijuma i magnezijuma

Pun je i kalijuma

Takođe možete u značajnim količinama pronaći tragove fosfora, cinka, vitamina E, tiamina, riboflavina i folata.


Da li možete kuvati slatki krompir?

Zbog svog slatkog ukusa, ovo povrće je redovan sastojak kolača i pudinga, ali je popularnije i kao sredstvo za poboljšanje ukusa za supe i gulaše.

Redakcija Agroinfa

Slatki Krompir - Zdrava Alternativa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Pored toga opna obezbeđuje hrskaviji i snažniji ukus.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Grčevi u mišićima mogu da se jave u toku aktivnosti, mirovanja, čak i da probude iz sna, te da budu vrlo neprijatni i bolni. Ove prirodne namirnice će vam rešiti problem sa grčevima.

Kalijum (K) nije u sastavu belančevina niti drugih organskih materija, ali kod voćaka obavlja izuzetno važnu životnu ulogu, zbog čega je njegov nedostatak praćen veoma ozbiljnim fiziološkim poremećajima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета