Izmena zakona koja će omogućiti ženama sa sela penziono i zdravstveno osiguranje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona. Ove izmene će omogućiti ženama sa sela penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, što jesu žene sa sela.

”Radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Ukazala je da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za njihov život.

”Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela“, kazala je Mihajlović, koja je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem posetila selo Ježevica.

Mihajlović je podsetila da su u Srbiji samo 12 odsto žena vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naveo je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo dva odsto poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

”Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda“, kazao je on.

Todorović je istakao da je važno i da se osnaže mlade majke, da se izgradi vrtić u Zablaću.

”Da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima. Cilj je da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane“, rekao je on.

Predsednica udruženja ”Amity“ Nadežda Satarić rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

”Ovaj događaj je važan za sve žene u Srbiji, da pošaljemo poruku da je udruživanje put da lakše nadju prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, žene iz seoskih sredina su medju najpogodjenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove u koje rade u poljoprivredi.

”Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi“, rekla je Satarić.

Izvor:agronews.rs

Izmena zakona koja će omogućiti ženama sa sela penziono i zdravstveno osiguranje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета