POVRTARSTVOKada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.


Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.


Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.


Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.


Postoji više od 1.200 sorti lubenica na svetu, međutim nijedna nije toliko tražena a ni skupa kao što je sorta crne lubenice Densuka.


Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.


Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.


Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.


Beli luk koji se može pronaći u trgovinama je uglavnom poreklom iz Kine, dok domaćeg gotovo i da nema. Poljoprivrednici su složni da država mora zaštititi proizvođače i da su subvencije neophodne.


Rimska zelena salata ima najviše hranljivih sastojaka od svih vrsta zelenih salata, preporučuje se konzumiranje crvenih i tamnije zelenih vrsta zelene salate, jer sadrže više hranljivih satstojaka.


Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.


Srbija je izuzetno plodna, a nisu retki slučajevi koji pokazuju da kod nas mogu uspevati i kulture koje nisu strogo specifične za ovo podneblje.


Nepovoljni uslovi za poljoprivredu pod otvorenim nebom doveli su do toga da je suša ove godine uticala na smanjen prinos krompira, ali je ostvarena cena zadovoljavajuća. Prošle godine je, pak, situacija bila potpuno obrnuta.


Razlike u cenama u odnosu na prošlu godinu su vidljive gotovo kod svih proizvoda. Cene kupusa su dva ili dva i po puta više na pijacama i u prodavnicama nego lane.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета