VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVOPrema narodnom verovanju jesenje cvetanje voća najavljuje dugu i hladnu zimu, ali da voće cveta u sred leta pojava je koja zbunjuje i struku i voćare. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu.


Jagoda se može saditi tokom cele godine. Ali, zašto se preporučuje letnja sadnja živića?


Šteta je višestruka – uložen trud i novac se neće vratiti proizvođačima, država je pozvala MUP i poreske inspektore da uvode red? Baciće se toliko novca da je šteta milionska, u evrima.


Proizvodnja domaćeg vina može da bude jednako zabavna kao i njegovo ispijanje. Proizvodnja vina će vam doneti nova znanja, ispuniti vas ponosom i mnogo je zabavno.


U južnim predelima se vinova loza može uspešno gajiti i na većim nadmorskim visinama. U Srbiji se vinova loza uspešno gaji do 300– 400 m nadmorske visine.


Pored malina i borovnice su postale svojevrsan brend naše zemlje, a u Evropi se raspoznaju po dobrom kvalitetu i specifičnom ukusu.


Plodovi kajsije brzo dozrevaju nakon berbe i njihovo čuvanje je dosta ograničeno.


Plodovi Joste su bogati hranljivim materijama i vitaminima a naročito vitaminom C.


Tokom poslednjih tridesetak godina, u Srbiji je stvoreno i u proizvodnju uvedeno nekoliko sorti breskve


Drvo breskve može dа porаste 2 do 5, izuzetno 9 metаrа visoko, dok prečnik krune dostiže 3 do 7m.


Trešnja je voće koje među prvima stiže na berbu, pa samim time nema puno tretmana zaštite.


Najbolje vreme za sadnju voća je na jesen, čim opadne lišće! Poslednji termin je proleće, pre nego krene vegetacija, ali je višestruko korisno da voće provede celu zimu posađeno, da zemlja dobro nalegne na koren i da se fine žilice spoje sa zemljom i spreme da prehranjuju sadnicu čim krene vegetacija.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета