КУНИЋАРСТВО


Kunići novozelandske crvene pasmine vrlo su pogodni za početnike uzgajivača kunića.


Za razliku od velikih farmi, na malim porodičnim farmama retko se primenjuju pojedine mere, kao što su: ujednačavanje legala, veštačko osemenjavanje, ishrana isključivo gotovom peletiranom hranom, prihvat jednodnevnog legla itd.


Uzgoj zečeva - poslovni profitabilan, i ne zahtijeva mnogo finansijskog ulaganja u početnoj fazi.


Angorski kunići imaju krzno od najmekšeg vlakna na svetu koje se koristi za izradu kvalitetne i skupe odeće.


Кокцидиоза и миксоматозе две су најчешће и најопасније болести кунића.


Белгијски оријаш је снажан и крупан кунић. За ову расу се повремено користе и називи фламанац или фламански оријаш. У складу са својом величином они захтевају и простор за узгој одговарајућих димензија.


Панонски бели кунић спада у популарне расе кунића за призводњу меса, а разлог за то су његове добре особине.


Са порастом температура долази и до појаве комараца. Ови штетни инсекти нису само опасни по човека, већ и по куниће, али и друге љубимце у домаћинству. Посебно уколико су комарци заражени онда је и опасност по остале много већа.


Месо кунића, иако једно од најздравијих, слабо је заступљено на српском тржишту.


Често разговарамо како да заштитимо пилиће и другу стоку од зиме али ретко се прича о нези и заштити кунића, иако их доста људи узгаја. Разлог томе би могла да буде чињеница да су кунићи прилично отпорни на зиму али, веровали или не, и њима је потребна додатна топлина и нега у том периоду. Уколико се то не уради како треба може доћи до низа нежељених последица.


Узгој кунића може бити решење уколико сте у потрази за послом који не тражи пуно улагања, пуно простора, превише времена, а доноси зараду од које се може живети. У наредним редовима доносимо шта би од основних ствари требали да знате о узгоју кунића.


Пре парења треба правилно одабрати женке за приплод. Женка треба да има најмање осам млечних брадавица распоређених по грудима и стомаку. Женке са недовољним бројем брадавица треба одстранити из приплода јер се та особина преноси на потомство.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета