СЕЛО


Teško da postoji ljubitelj košarke sa 30 plus godina koji se sa setom i poštovanjem ne seća Mijaila Grušanovića Mikana.


U 13. Veku kralj Milutin je u zabačeno mesto Štava nadomak Kuršumlije doveo Saksone čiji preci i dalje žive.


Po broju doktora nauka i državnih reprezentativaca selo Gajdobra u Opštini Bačka Palanka jedinstveni je fenomen na prostorima bivše Jugoslavije.


Smederevski kraj poznat je, pre svega, po vinu i grožđu, ali i po činjenici da se tu nalazi malo selo sa verovatno najtužnijim imenom u celoj Srbiji.


Proslavljeni srpski košarkaš i bivši reprezentativac Dejan Tomašević odrastao je u Beogradu, ali je od malena vole da ode na selo kod deke i bake u blizini Gornjeg Milanovca.


Hotel „zvezda 0“ je otvoren u Švajcarskoj. Hotel sa zvezdicom - konceptualni umetnički projekat koji omogućava gostima da spavaju na otvorenom, pogledom na veličanstveni švajcarski pejzaž.


Netaknuta priroda, bistri potoci, planinska reka, čist vazduh, izvorska voda, mir i tišina nalaze se u naseljenom mestu Lopatnice grada Kraljeva i pripada Raškom okrugu


Urbanizacija je godinama glavni trend u celom svetu. Većina ljudi rođenih u selima žuri u moderne gradove. Očigledno je da postoje velike razlike između seoskog i gradskog načina života. Teško je reći koji je bolji. Nijedan od njih nije iznad drugog.


Upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani je neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir. Zbog brojnih zdravstvenih koristi koje pružaju može se reći da su nepravedno zapostavljeni u ishrani.


Glumica Marija Petronijević pre osam godina napustila je Beograd i vratila se u rodno selo Visibabe pored Požege, gde je počela da se bavi poljoprivredom i sadi jagode.


Tradicionalna srpska kuhinja je sastavni deo ponude seoskog turizma


Član Društva ekonomista Srbije, analitičar i publicista Branislav Gulan u ukazuje na to da brigu o ,,razvoju” sela u Srbiji vodi više od 30 različitih institucija, a rezultati te ,,brige” su katastrofalni jer nestaje četvrtina sela.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета