SVINJARSTVOAfrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.


U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobackog upravnog okruga, održana je obuka “Africka kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.


Na području Kikinde je cena tovljenika porasla u prethodnom periodu i sada iznosi 180-200 dinara, ali je u međuvremenu poskupeo i repromaterijal.


Domaći uzgajivači svinja ocenjuju da su mogućnosti izvoza ovog mesa u EU gotovo nikakve s obzirom na to da u Evropi postoje viškovi svinja koje dolaze kod nas i prodaju se po znatno nižim cenama što je nepovoljno za srpske proizvođače.


Pokretni svinjac jedan je u nizu inovacija koje su dostupne i koje bi trebalo da unaprede poljoprivredu. Ovaj izum mogao bi uskoro da zaživi u mnogim domaćinstvima.


Uzgoj svinja u takozvanom zaokruženom ciklusu proizvodnje uopšte nije lak, a mi vam donosimo kompletno uputstvo koje će vam olakšati posao..


Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije donela je rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraze 'afrička kuga svinja' na teritoriji opštine Paraćin.


Zbog pada tražnje i cena žive vage svinja od kada je počela pandemija kovid-19, u Srbiji je smanjen broj svinja za oko 1,5 miliona jer proizvođači gase proizvodnju kako bi smanjili gubitke, rekao je predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.


Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pojačava napore za zaustavljanje širenja afričke kuge svinja u Evropi uključivanjem još devet zemalja u kampanju.


Kao i sve životinje, i svinje imaju potrebu da se rashlade, naročito tokom letnjih dana. Ono po čemu se one razlikuju je to što nemaju razvijene funkcionalne znojne žlezde, pa se zbog toga, između ostalog, često valjaju po blatu. Jedan nemački uzgajivač je osmislio zanimljiv način da se same rashlade i da puste muziku kako bi se opustile. On je za ovaj izum dobio i nagradu.


Evropska agencija za bezbednost hrane – EFSA procenila jerizik od širenja afričke kuge svinja(AKS) na farmama svinja na otvorenom i predložila biosigurnosne i kontrolne mere na ovim farmama koje se nalaze na područjima EU pogođenim ASF-om.


Cena svinja je porasla sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV-a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju, gde se realizuje otkup tovljenika po višim cenama.


Domaćin Marko nije mogao ove životinjice,a reč je ni manje ni više već o osmoro prasića da pusti niz vodu, želeo je da ih spasi smrti i u tome je uspeo.


Slanina se u nekim zemljama smatra krunom svih jela, ali da biste ga dobili, prvo morate toviti svinju, ali ne znaju svi farmeri kako nahraniti svinje za mast


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета