RATARSTVOUsled veoma visokih temperatura tokom leta, rod krompira je prepolovljen.


Kiše, nedostatak mineralnih đubriva na tržištu i drugi faktori uslovljavaju setvu pšenice koja kasni.


Dok žitarice poslednjih dana obaraju cenovne rekorde, kako kod nas tako i u svetu, pitanje je kako će se ovo stanje na dalje odraziti na cenu hrane, naročito mesa, na potrošnju, a u krajnjem slučaju i na inflaciju.


Navodnjavanje u poljoprivredi je jedan od prvih uslova kvalitetne i uspešne proizvodnje. Iako navodnjavanje površina pod kukuruzom na našim prostorima ne predstavlja uobičajenu praksu, ono je moguće i isplativo.


Ratarima će za prihranu zemljišta pred jesenju i prolećnu setvu trebati bar 40 hiljada dinara po hektaru, što je dva puta više nego lane.


Mnogi ratari su nezadovoljni ovogodišnjim rodom kukuruza koji je lošeg kvaliteta zbog visokih temperatura koje su bile dominantne. Ipak, jedan proizvođač je uz zanimljiv 'eksperiment' ostvario nikad bolje prinose.


Nakon žetve, pravilno skladištenje zrna kukuruza i pšenice je veoma važno kako bi se očuvao njihov kvalitet, te ostvarila visoka tržišna vrednost i upotrebljivost. Evo korisnih saveta kako obaviti čitav proces.


Visoke temperature i nedostatak vlage smanjiće ove godine rod kukuruza u Srbiji do 50 odsto i stanje te kulture ne bi mogle da poprave ni kiše, ističu stručnjaci.


U letnje-jesenjem periodu optimalni rok za setvu lucerke traje od kraja avgusta pa do sredine septembra. Može i nešto kasnije, ukoliko vremenski i zemljišni uslovi idu u prilog ovim radovima.


Ako želite da znate kako možete da iskoristite ovu veselu biljku u svojoj bašti – na pravom ste mestu. Suncokret je jedna od biljaka koje se najlakše gaje, a nakon što saznate koje sve benefite donosi, nećete ni jednu godinu preskočiti, a da je ne posadite.


Proso je žitarica veoma bogata vitaminima i mineralima. Veoma je pristupačna, hranljiva i zdrava, a osim toga može rešiti probleme uzrokovane peskom i kamenom u bubregu. U nastavku saznajte kako da prirpemite napitak koji će vam biti od velike pomoći.


Žitarica iz porodice prosa, koja stiče široku popularnost zbog svoje hranljivosti, bogatog sadržaja vitamina a da pri svemu tome sprečava nastanak GOJAZNOSTI.


Iako se zna za vertikalni način uzgoja različitih kultura, najnovija istraživanja su pokazala da ovaj princip može dati izuzetne rezultate kod jedne ratarske kulture posebno.


Sastrica (Lathyrus sativus L.) je jednogodišnja biljna vrsta iz familije leguminoza (Fabaceae). Ova biljna vrsta je prvo počela da se uzgaja na Balkanskom poluostrvu, a danas je potpuno potisnuta sa naših njiva.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета