GLJIVARSTVO



Kada je reč o jestivim gljivama, jedno od najznačajnijih mesta u toj grupi zauzimaju lisičarke i crne trube. To su veoma cenjene i tražene gljive


Važno je pečurke pravilno brati ali najbitnije je to da berači moraju da razlikuju jestive od onih kojima se mogu otrovati,


Ljubičasta gljivica (lat. Laccaria amethystina) vrsta je jarko obojene gljive.


Rani hrčak (lat. Gyromitra esculenta) je prolećna gljiva koja pripada razdelu Ascomycota, a porodici Discinaceae.


Cordyceps sinensis se smatra najvažnijom lekovitom gljivom, čija su brojna lekovita svojstva znana još od najstarijih vremena. Mnogi kažu da kordiceps pomaže ljudima u rešavanju mnogih zdravstvenih problema.


Čupava grmača je vrsta jestivih gljiva,koju možemo naći u gustim grmovima, na panju i okolo njega, često se može naći u korenju,kao parazit na listopadnom drveću. Voli topla, sunčana staništa.


Koprinus je najjači prirodni regulator šećera u krvi. Koprinus (Coprinus Comatus) ili dlakava gljiva može da se uzgaja ali nije dugotrajna.


Sarcoscypha coccinea je jestiva gljiva, s tim da se jede samo njen šešir, koji prethodno treba skuvati.


Zelena pupavka (Amanita phalloides) jedna je od najotrovnijih gljiva široko rasprostranjena po Europi i izaziva trovanja faloidinskog tipa, to jest onih sa smrtonosnim posljedicama, kod djece u 100% slučajeva. Izaziva oštećenja jetre i prestanak rada bubrega izazvanim delovanjem veoma opasnih otrova amatoksina i alfa amanitin


Zelena krasnica (lat. Russula heterophylla) je jestiva gljiva iz porodice Russulaceae.


Tikvasta gljiva (lat. Lycoperdon perlatum) je jestiva gljiva iz familije Agaricaceae.


Jestive gljive mogu se pripremiti sa različitim namirnicama,kombinovati sa povrćem,mesom itd ili samostalno. Imajte na umu da je najbolje da se koriste dok su sveže


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета