ШУМЕMalo koje mesto je tako inspirativno za istraživanje, odmor i relaksaciju kao što je to šuma. Šuma je mnogo više od prostranstva prekrivenog drvećem. Svaka šuma je svet za sebe, zove te da uđeš i da je istražiš, da je udahneš. Ona je izazov za naša otupela čula, intrigira nas i stimuliše na mnogo načina.


Kao i u svim ostalim šumama, biocenoza lišćarskih listopadnih šuma je uređena po spratovima.


Četinarske šume u Srbiji postoje na visokim planinama u hladnoj planinskoj klimi. Četinarsko drveće su biljke koje ne odbacuju lišće, nego ga zadržavaju, to lišće se zove četine. Rastu na planinama do 2000 metara nadmorske visine


O šumovitosti Srbije postoje podaci iz najranijeg perioda, o bogatstvu i šarolikosti srpskih šuma pisao je veliki broj autora.


Kатсура је листопадно дрво са умереном до брзом стопом раста. Средње је висине, што га боље прилагођава просечном градском или приградском имању него веома високом дрвету, попут америчке букве (Фагус грандифолиа).


Због лепоте и изразите декоративности у току целе године, због кедровог ораха и уља који се добија од њега, због прелепог стабла, због смоле, због четине, чак и због орахове љуске која се обилато користи у народној медицини, сибирски кедар надалеко је познат.


Свако дрво је жив организам који брине о себи, а промене које се могу уочити код неких врста дрвећа током њиховог животног века заиста одузимају дах. За вас смо издвојили најнеобичније тајне које крију ови гиганти међу биљкама.


Дрво јавора, (латински Ацер – оштар, режњевит), је листопадно или зимзелено дрвеће, ређе мање жбуње. У роду има око 150 врста у северној умереној зони и у планинским тропским пределима. Највише врста има у Кини и Јапану.


Без обзира на то које сте националности, вере или расе, сигурно сте ових дана размишљали о кићењу јелке. Овај лепи обичај постоји свуда у свету и асоцира на радост, нарочито најмлађих укућана. Зато је тржиште природног, као и вештачког зимзеленог дрвећа у ово доба године изузетно богато и разноврсно. Ми смо одлучили да га истражимо.


Новогодишња јелка заузима централно место наших домова током новогодишњих и божићних празника и доноси радост током читаве сезоне. Али шта је са завршетком свечаности? Након празника украси се скидају, а јелка се најчешће баци. Међутим, неке врсте стабала могу да се засаде и на отвореном.


За раскошне боје јесени најзаслужније је лишће дрвећа. Предиван спектар од тамно зелене, преко црвене и пурурне, до жуте и браон, не престаје да нас одушевљава.


Оно по чему се војвођанска равница издваја у односу на све друге равнице Европе јесте непостојање ветрозаштитних појасева. Ветрозаштитни појасеви од великог су утицаја на готово све области пољопривреде, водопривреде, саобраћаја, заштите земљишта од ерозија, стварање повољнијих микроклиматских особина, али и заштите животне средине и заштите биодиверзитета.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета