ZANIMLJIVOSTINa engleskom govornom području je lako – svi su „aunt“ i „uncle“ i svi su „cousins“. Kod nas je stvar malo komplikovanija. Nazivi kojima se kod nas označavaju rodbinski odnosi ponekad umeju da zbune i one koji su čitav život proveli u ovoj zemlji. Donosimo vam kompletan spisak.


Prvi plantažni zasad masline u Krčedinu na Fruškoj gori, prvih stotinu sadnica, podigao je poznati vinar Dragan Stevanović. Ukoliko ovaj pionirski zasad da dobre rezultate, što znači kvalitetno maslinovo ulje, planira i proširenje zasada pod maslinama.


Čuveni italijanski vinar Bibi Grec postavio je rekord za istoriju: boca od 27 litara vina Colore 2016, unikatni primerak koji je napravio lično Bibi Grec, postala je najskuplja ikada prodata flaša italijanskog vina


Nedavno je u Pragu otvorena veganska "mesara", prva u Češkoj, ali i u celoj istočnoj Evropi uopšteno. Zove se Bezmasna. Ova "mesara" u ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući chlebíček (češke sendviče), nareske i mesnu štrucu.Iza porodične kuće u Starčevu u kojoj Danijela Ratkov Žebeljan živi sa suprugom Nenadom i sinovima nalazi se prava oaza mikrobilja koje ova diplomirana hemičarka i nastavnica u školi godinama uzgaja s ljubavlju.


U svakodnevnim kućnim aktivnostima, ponekad nam je potrebno otkriti neke nekonvencionalne trikove. Često se oslanjamo na hemikalije, ne shvatajući koliko mogu biti štetne za nas i našu okolinu.


Ako ste ikada jeli dobre vafle i prelivali ih iz flaše javorovog sirupa, verovatno ste primetili malu ručku na boci. Očigledno, ove ručke su prilično nepraktične za sipanje sirupa za bilo koju ruku veću od bebine i ljudi ih uglavnom ignorišu tokom procesa sipanja.


Na svetu postoji čitav niz namirnica koje su toliko skupe da ih mnogi nikad i ne probaju.


Spletom različitih okolnosti nastala je takozvana Republika krava na ostrvu Čirikov u zalivu Aljaske, gde oko dve hiljade goveda slobodno tumara bez ljudskog nadzora.


Jedna žena je u privatnoj grupi na Facebook-u podelila fotografije na kojima se vidi kako se rende može koristiti i za sečenje, priznajući da se osećala glupo jer nije bila svesna ove skrivene funkcije, prenosi Dejli mejl.


Svake godine, hemijski pogoni proizvode oko 10-15 miliona tona poliakrilata koji se koriste u proizvodnji tableta za pranje posuđa, kozmetike, pelena, boja, lepkova i plastike.


Nekada su putovanja bila mnogo rizičnija, putovalo se peške ili konjima, a razbojnici su vrebali na svakom koraku.


Gde i kako nastaje padavina za koju kažemo da je nepogoda jer nanosi velike štete poljoprivredi?


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета