ЖИВОТ НА СЕЛУ


Urbanizacija je godinama glavni trend u celom svetu. Većina ljudi rođenih u selima žuri u moderne gradove. Očigledno je da postoje velike razlike između seoskog i gradskog načina života. Teško je reći koji je bolji. Nijedan od njih nije iznad drugog.


Na Sardiniji je cena jednog hektara zemlje oko 17.000 eura, a u Liguriji 108.000 eura, što znači da na mestu poput Langhe jedan hektar vinograda može koštati milione.


Dok jedni smatraju da selu nedostaju mnoge prednosti koje ima grad, drugi ne mnogu zamisliti život bez mira i tišine koje nudi selo.


Живот на селу није лак. Тако бар тврде они који тамо живе или су село напустили. Ипак, постоји низ јединствених ствари које становници града никада нису искусили.


Циљ сваког конзервисања хране је спречавање размножавања и развоја микроорганизама. Сушење поврћа (дехидратација) је поступак којим се из свежег поврћа одстрањује вода. Под контролисаним условима температуре, влажности и ваздушних струја долази до испаравања воде до те мере да се обезбеди одређени квалитет и временска трајност производа.


Специфична, јака, помало оријентална кухиња карактеристична је за југ Србије. Многи специјалитети сачувани су још од турског доба, а временом су мењани и добијали неку јединствену ноту по којој су препознатљиви. Тако је и са традиционалним посним специјалитетима.


Сува паприка је иначе специјалитет југа Србије, где се користи и за спремање куваних јела, али и за разне врсте салата.


Коренасто поврће које стиже у јесен пуно је витамина и минерала. Оно тражи мало више пажње, у односу на летње поврће од којег често пипремамо салате. Уз адекватну припрему, ово поврће постаће веома укусан али што је још битније здрав оброк.


Сигурно сте бар једном застали крај дворишта где је паун главна звезда, док вас није отерало његово пискаво оглашавање. Раскошне боје ове птице код свих изазивају дивљење и привлаче много пажње, коју он обожава. Које особине красе пауна и шта је потребно за његово гајење - сазнајте у наставку.


За кошење травњака поред добре косилице потребна је и вештина која се пре свега огледа у вашем познавању терена, начина функционисања косилице и од тога да ли желите да имате савршени травњак. У само 7 корака можете постати прави професионалац у кошењу траве и имати травњак из снова.


Без обзира да ли правите своју зимницу или је купујете, пар тегли укишељеног лука ће вам добро доћи. Реч је о веома укусној зимници која вам неће одузети пуно времена и која је веома лагана за припрему. Осим тога, рецепт који вам доносимо не садржи вештачке конзервансе.


Стругана погача је још једна специфичност заплањског краја, која се добија тако што се погача прављена по рецепту који следи, после печења оструже крупном страном рендета.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета