ŽIVINARSTVOMađarska je prijavila izbijanje visoko patogenog virusa ptičijeg gripa H5N1 na dve farme, što je uslovilo masovno ubijanje životinja kako bi se sprečila katastrofa.


Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.


Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.


U mnogim jezicima ima narodno ime "turski golub" jer je početkom 20. vijeka iz Turske počela naseljavati Evropu.


Narod je kukurikanju petla pridavao poseban značaj. Po tome je petao i dobio ime: reč „petao“, „pevac“ ili „oroz“ potiče od turske reči


Salmonele su grupa bakterija tipičnih izazivača sindroma trovanja hranom. Ova bakterija se najčešće u čovekov organizam može uneti usled konzumiranja pilećeg mesa, jaja, mleka i slično. Protiv ove bakterije se treba boriti higijenom, naglašavaju stručnjaci.


Talasi vrućine, vlaga, zamena perja (mitarenje), sastavni su deo leta za većinu peradi. Stoga je pravilna ishrana, tokom ovog godišnjeg doba jako važna.


Mitarenje je proces odbacivanja starog i rast novog perja kod ptica, a evo koja mu je još uloga.


Postoje brojne metode i načini da poboljšamo biološku aktivnost biljaka i životinja, a nije nepoznanica da i oni bolje funkcionišu ako rastu i razvijaju se u prirsustvu muzike. Ovo je zanimljiva priča o jednom farmeru koji uzgaja kokoške.


Za ishranu koka nosilja u malim jatima veoma je važno da se koriste što raznovrsnija hranjiva: energetska, proteinska, zelena — sveža, mineralne materije...


Specifičan način gajenja piladi podrazumeva korišćenje različitih tinktura i lekovitih trava koje se koriste u ishrani i koje obezbeđuju mnogo ukusnije i prirodnije meso živine. Ovaj način gajenja koji se kod nas sprovodi je jedinstven u svetu.


Jedna porodica iz Zrenjanina je započela interesantan biznis odgajanja neobične ptice australijskog porekla čija jaja mogu koštati i do 100 evra. U nastavku teksta saznajte o čemu se radi i kako i vi možete pokrenuti ovakav posao.


Uzgoj pataka kod kuće ima brojne prednosti, jer se od ove ptice ne može dobiti samo meso, već i jaja, paperje i balega kao gnojivo.


Jaja su zdravija kod kokošaka u slobodnom sistemu uzgoja. Evo i zašto.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета