OVČARSTVO



Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.


Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.


Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.


Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.


Ako ekonomski sagledamo, ishrana ovaca je segment koji pravi i najveće troškove, te mu se mora posvetiti dosta pažnje.


Ovce preko leta moraju da se šišaju da bi normalno funkcionisale. Ovaj posao nije nimalo lak, naročito ako se obavlja običnim makazama, dok korišćenje električnih makaza i mašinica može ove životinje prilično da uplaši. Iako je ovaj posao dobro plaćen, sve je manje onih koji žele ovo da rade.


Border lester rasa ovaca je nastala ukrštanjem lester ovnova i tisveterskih ovaca, na granici Škotske i Engleske. Ovo je ranostasna rasa koja ima veliki format tela, snažnu konstituciju i otpornost na spoljašnje faktore.


Il de Frans ovca ubraja se među glavne rase za proizvodnju mesa u Evropi zbog veoma visokih performansi, najboljeg nivoa genetske utemeljenosti u svetu i dokazane sposobnost da se prilagodi svim oplemenjivačkim sistemima i regionima sa veoma raznolikom klimom.


Šarole je mesnata rasa ovaca. Nastala je u Francuskoj, sredinom prošlog veka, a danas je rasprostranjena po celom svetu. U Evropi ova rasa spada u vodeće rase za proizvodnju mesa.


Sardinijska ovca je autohtona rasa poreklom sa Sardinije i predstavlja najpopularniju rasu u Italiji. Pored visoke mlečnosti zbog koje se najviše i gaji, pogodna je i za dobijanje mesa i vune.


Kako su se prilike izmenile u pogledu odgoja, tako je i potražnja za ljudima koji šišaju ovce postala veća . Zanimanje je postalo traženo, ali je malo ljudi spremno, a i obučeno da skida ovcama vunu.


Nastala na bazi ukrštanja domaćih ovaca sa merino rasom. Lakon je veoma cennjena rasa ovaca u Francuskoj i ona čini oko 9% od ukupne populacije ovaca u ovoj zemlji.


Vuna je uhvaćenom ovnu stvarala velike probleme, jer se tesko kretao i jedva je video.


Francuska ranostasna rasa nastala je u centralnoj Francuskoj krajem XVIII vijeka ukrštanjem merino ovaca sa engleskim mesnatim pasminama.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета