KONJARSTVOPostoje mnoge zanimljivosti koje treba uzeti u obzir da bismo razumeli kako se konji razmnožavaju i kako se rađaju ždrebad.


Veliki Džejk, konj star 20 godina i ujedno najviši konj na svetu, uginuo je na farmi Smouki Holou u Viskonsinu


Znojenje je važan deo složenog sistema za hlađenje koji pomaže konju da održava normalnu telesnu temperaturu. To je obično pokazatelj da je vaš konj zdrav; i ako prekomerno znojenje može biti znak nekog osnovnog stanja


Konji i njihov životni vek varira u zavisnosti od brige, okoline i vrste rase. Žивотни век домаћих коња и понија се повећао, у распону од 25 до 32 године zahvaljujući napretku veterine.


Ardenski konji su među najstarijim rasama nacrta konja koji potiču iz Francuske i područja Belgije Ardennes. Oni potiču iz starog Rima, i iako je dodato nekoliko drugih rasa, samo je belgijska rasa imala uticaja.


Holštajn je rasa konja poreklom iz regiona Šlezvig-Holštajn u severnoj Nemačkoj. Smatra se da je to najstarija rasa toplokrvnih konja, koja potiče još iz 13. veka. Iako populacija nije velika, Holštajnci su dominantni na međunarodnim revijalnim skakanjima i nalaze se na najvišim nivoima dresure.


Danas je to najpopularnija pasmina konja u SAD-u, a njena popularnost brzo raste i u ostatku sveta. Vrlo su čvrste i kompaktne građe, okretni i mogu izvoditi manevre koje druge pasmine konja ne mogu.


Poznato je da su se, naročito u ranijem periodu, konji koristili uglavnom za zapregu i rad na njivi, a danas su sve popularniji kada je u pitanju rekreacija i relaksacija ljudi. Područije terapije i aktivnosti pomoću konja čine fizikalani, defektološki, logopedski, socijalno pedagoški tretman, psiho terapija i radna terapija.


Za i protiv jahanja po kiši postoji dosta razloga. Nekada je zaista lepo jahati u prirodi po laganoj kišici, a nekada se jahač i konj neželjeno nađu na stazi po nevremenu i pljusku.


Kobile menjaju svoje ponašanje pre ždrebljenja. Najbolja osoba za praćenje kobile pred ždrebljenje je ona koja poznaje njeno uobičajeno ponašanje i navike, a samim tim može lakše uočiti i subtilne promene ponašanja na ispustu ili u štali.


Ova rasa konja ima nešto više od gracioznosti - prirodno kovrdžavu dlaku - što ih čini jedinstvenim konjima.


Oko 1930-te godine jedan farmer/Mr.Tompson/ pokazao je veliki interes za očuvanje preostalog broja konja sa šarama iz ovog područja, pa je počeo sa njihovim sakupljanjem i selektivnim uzgojem. U tom periodu im je dodavao i nešto krvi Arapskog konja. Već 1938.godine ustanovljen je i registrovan konjički klub Apaloosa pasmine. Danas Appaloosa broji preko pola miliona jedinki.


Konji su životinje koje odišu nekim posebnim oblikom lepote kakva se retko viđa u životinjskom carstvu.


Istorija dresurnog jahanja datira iz drevne Grčke, gde su se prvi zapisi na tu temu pojavili pre više od 2000 godina. Vojnici su dresirali konje da ih pripreme za borbu.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета