ORGANSKA PROIZVODNJAZa organsku proizvodnju ove godine je izdvojeno više nego dvostruko novca od prvobitno planiranog, navodi Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju ”Serbia organica”


Sa nedavnim usvajanjem strategije Evropske unije ”Od farme do viljuške” ekološki proizvedena hrana dobija sve veći značaj. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi i konzumira hrana. Strategija predviđa da će se do 2030. za 50 odsto smanjiti upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a veštačkih đubriva z


Ambasadorka Švedske, Anika Ben David i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović sastali su se kako bi razgovarali o nastavku saradnje dve zemlje, naročito u oblasti agrara.


I pored toga što se u našoj zemlji povećavaju površine pod organskim zasadima i što je Srbija među prvim zemljama uredila pitanje zakonodavnog okvira u vezi organske proizvodnje, još uvek smo na evropskom dnu što se te proizvodnje tiče.


U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji naše zemlje i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje koji će olakšati sve aktivnosti iz ove oblasti između Srbije i Srpske.


Dvadeset i sedam zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati način na koji se u EU proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana značiće naklonost ka organskoj proizvodnji i “neprijateljsku“ poresku politiku prema klasičnoj poljoprivredi.


Evropski parlament, Savet i Komisija potpisale su zajedničku deklaraciju prema kojoj će se od sada svake godine 23. septembar obeležavati kao Organski dan EU.


Diskusija posvećena formiranju radne grupe za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje u AP Vojvodini održana je u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede. Od ranije je poznato da organska proizvodnja predstavlja značajnu šansu naše zemlje, te da se površine pod ovim kulturama povećavaju.


Rok za slanje prijava za jubilarni deseti Organic konkurs u organizaciji NLB Banke i Komercijalne banke je produžen.


Distributivni centar “Organski proizvodi na jednom mestu” predstavlja prvi takav centar u Srbiji i nalazi se u Čeneju nadomak Novog Sada. Reč je o distributivnom centru gde će ljudi moći da dođu i na jednom mestu pogledaju ponudu domaćih proizvođača organskih proizvoda


Organska poljoprivreda postaje globalni trend, a u Srbiji se iz godine u godinu povećavaju površine pod ovim proizvodima. Naša zemlja takođe beleži i porast vrednosti izvoza organskih proizvoda.


Uzgajanje lekovitog i aromatičnog bilja može biti vrlo unosan i isplativ biznis za sve one koji se ozbiljno posvete ovom poslu. S obzirom na to da organska poljoprivreda uzima maha i da je sve popularnija, danas govorimo o proizvodnji sadnog materijala lekovitog bilja u organskoj poljoprivredi.


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i ističe da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje


U ovom slučaju se jasno vidi koliko je kišnica važna zamjena. Za pranje veša mnogo je bolje koristiti kišnicu, jer sa njom štedite i na prašku za veš,


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета