ZAŠTITA BILJAIz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.


Portal Prognozno izveštajne službe objavio je da se na području Srbije u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehičkih mera, usevi uljane repice nalaze u fazi od pet do devet i više listova, a registrovano je i prisustvo štetočina.


Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara 2022. godine predvideće obaveznu obuku svih korisnika sredstava za zaštitu, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi pri tretiranju voća i povrća.


Vizuelnim pregledom useva uljane repice na području delovanja RC Požarevac registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na pojedinačnim biljkama.


Ovaj period godine rizičan je zbog pojave glodara koji mogu oštetiti zasad, pa se preporučuje sprovođenje odgovarajućih mera kako bi se ovaj proces sprečio.


Pravilna primena sredstava za zaštitu bilja predstavvlja vrlo bitan faktor uspešne poljoprivredne proizvodnje. Na žalost, mnogi proizvođači ovu meru ne izvode na pravi način.


Žuta rđa stabla i lista kupine može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte Thornfree.


Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.


Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).


Vizuelnim pregledom pojedinih zasada jabuke na području delovanja RC Pančevo ustanovljeno je prisustvo kolonija krvave vaši, pa je neophodna zaštita.


Problem pojave i širenja fitoplazme kod vinove loze još nije rešen ni kod nas, ni u svetu. Ipak, tim studenata iz Srbije predstavio je inovativni proizvod namenjen ranoj dijagnostici karantinskih bolesti.


Na lokalitetu Prisjansko naselje, na području delovanja RC Pirot, vizuelnim pregledom su na stablima jabuke uočeni simptomi virusa mozaika jabuke, pa je neophodno sprovesti odgovarajuće mere.


Za razliku od drugih kultura čiji rod je ove godine podbacio zbog nepovoljnih vremenskih uslova, uzgajivači jabuka bi mogli da budu veoma zadovoljni proizvedenom količinom. Međutim, kvalitet ploda je niži zbog prisustva braon mramoraste stenice.


Usevi uljane repice iz ranijih rokova setve se u našoj zemlji nalaze u različitim fazama razvoja listova (BBCH 12-14), dok se usevi iz kasnijih rokova setve nalaze u različitim fazama klijanja i nicanja (BBCH 01-09). Registrovano je prisustvo štetočina i potrebna je adekvatna zaštita.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета