LEKOVITO I MEDONOSNO BILJEJedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima za nju kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.


Pominjana i u pesmama, ova lepa biljka može da nađe mesto u mnogim vrtovima.


Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!


Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.


Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.


Možda do sad i niste bili upoznati sa ovom biljkom i njenim delovanjem, ali mi ćemo vam izneti važne činjenice vezane za ovu biljku.


Kao i većina opojnih biljaka-droga, tako i biljka koka potiče iz Južne Amerike- Perua, Bolivije, Kolumbije. Na pijacama u Peruu možete videti džakove sa listom koke protiv artritisa, dijabetesa, depresije, nervnih bolesti i drugog, jer list koke sadrži vitamin A, riboflavin, gvožđe, kalcijum i reguliše glukozu u krvi.


Bubrežni grašak (bubrežna grahorica) je višegodišnja biljka iz porodice graška (Fabaceae) i nalazi se na livadama, alpskim pašnjacima i suvim mestima Evrope i severne Afrike. Ova biljka je vrlo lekovita, a ranije se naročito koristila protiv bubrežnih tegoba.


Arnika ili brđanka je jedna od biljnih vrsta koja je bila široko rasprostranjena u Evropi, ali danas predstavlja zaštićenu vrstu zbog nekontrolisanog branja. Veoma je lekovita, a pogodnosti koje nosi sa sobom poznavao je i Gete.


Vekovima poznata biljka konopljika se najčešće koristi kada je potrebno regulisati menstrualni ciklus kod žena, ali je dokazano i da reguliše hormonski status. Poznata i kao drvo čednosti, a neretko je nazivaju i divlji biber.


Ovaj divlji mak za razliku od svog pitomog rođaka - baštenskog ne sadrži opasan morfin, već readin, koji smiruje, ublažava bolove i ne stvara naviku.


Posadili ste origano, on je počeo da cveta i ne znate šta biste sa cvetovima. Kako ne biste došli u ovu situaciju obavezno pročitajte članak i pripremite se za uzgoj predivne začinske i lekovite biljke, kao što je origano.


Period branja lekovitog bilja za svaku pojedinačnu biljku je od velike vaznosti za lekovitost svake od njih.  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета