ŠUMARSTVOKao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.


U Vojvodini je uručeno šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 43 miliona dinara za procese pošumljavanja na teritoriji ove pokrajine.


Na Konferenciji UN u Glazgovu više od 100 svetskih lidera se obavezalo da će prekinuti seču šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije radi očuvanja životne sredine.


Lovački savez Srbije obeležio je 125 godina postojanja, a tom prilikom su dodeljena najviša lovačka odlikovanja.


Na Kumakivi što u prevodu sa finskog znači čudna stena, možete naići ako šetate gustom šumom u zapadnom delu mesta Ruokolahti u jugoistočnoj Finskoj.


Ova vrsta crnog drveta pokriva teritoriju 26 afričkih država od Etiopije do Angole odnosno od Senegala do Tanzanije.


Vlasnici privatnih šuma u ataru novovaroškog sela Negbina godinama se suočavaju sa velikim problemom bespravne seče drveća, a rešenja još nema.


Dok se čovečanstvo upinje da očuva prirodu i ekosistem, pojedinci poput Jadava Pajenga sade šume i za sobom ostavljaju neprocenjivo bogatstvo.


Simboličnom sadnjom stabla japanske trešnje u Parku Ušće najavljena je akcija "Posadi svoj hlad" u organizaciji Telenor fondacije i nevladine organizacije Zeleni razvojni centar.


U ski centru "Kopaonik", javno preduzeće "Skijališta Srbije" je započelo akciju pošumljavanja. Plan je da se u narednom periodu zasadi 20 hiljada sadnica smrče.


U Budimpešti se od 25. septembra do 14. oktobra 2021. godine održava svetska izložba lovačkih trofeja, a na ovoj manifestaciji učestvuje i naša zemlja.


U okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede uručeno je 52 ugovora o bespovratnim sredstvima za razvoj lovstva u Vojvodini za 2021. godinu.


Jedan od uslova uspešne poljoprivredne proizvodnje svakako je kvalitetan semenski materijal. Da bi dostiglo maksimalan učinak, seme treba tretirati na odgovarajući način.


Počinje velika akcija pošumljavanja naše zemlje, a SBB fondacija u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane da se prijave do 11. oktobra.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета