ŠUMARSTVOŽive u šumama, a često su i u gradskim parkovima. Pripadaju najbrojnijoj skupini sisavaca – glodavcima.


Suri orao je jedna od najvećih ptica grabljivica. Drugi, manje poznatiji naziv ove grabljivice, je Zlatni orao.


Kada se govori o klimatskim pormenama, najviše pažnje se posvećuje njihovom uticaju na čoveka, njegovom kvalitetu života, uticaju na imovinu i privredu.


Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.


Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2022. godinu.


Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.


U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.


Povodom Svetskog dana šuma, koji se obeležava danas, Javno preduzeće "Srbijašume" su zajedno sa studentima Šumarskog fakulteta u Beogradu organizovali simboličnu sadnju čak stotinu sadnica na Košutnjaku.


Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Javni oglas za davanje prava na gazdovnje lovištima, a pravo na gazdovanje daje se na 10 godina.


Prvi nalazi šumske šljuke u Srbiji datiraju još sa kraja 17. veka prvi put na gnežđenju kod nas je zabeležena 1899. godine na Kopaoniku. Naučnici su otkrili da su šumske šljuke najbrže ptice letačice!


Jazavci su teritorijalne životinje, ali se ponekad mogu naći u malim grupama koji se zovu klanovi. Veličina grupe se kreće od dve do dvanaest jedinki.


Za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja, grad Beograd je izdvojio blizu 15 miliona dinara.


Kako mediji javljaju, nesavesni mladić koji je u subotu vozio kvad po planini Tari, bahatom ponašanjem je uništavao javnu imovinu i prirodne površine i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava.


Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета