ZEMLJORADNJAJesenja setva počinje kada se sezona gajenja za mnoge poljoprivredne kulture u našem regionu privodi kraju u mesecima godine koji počinju sa avgustom i zaključno sa oktobrom. Usevi su skinuti sa najvećeg broja parcela i u mnogo slučajeva može se smatrati da je još jedna sezona gajenja privedena kraju.


Salata je bogata ugljenim hidratima, provitaminom A, kalijumom, kalcijumom i gvožđem. Salata je značajna vitaminska hrana u proleće, jesen i zimu sa mogućnošću gajenja na otvorenom polju i zaštićenom prostoru.


U Ruskoj flori se izdvajaju retke vrste lekovitog bilja koje izgledaju veoma neobično


Japanski vrtovi su napravljeni kako bi bili prostor za meditaciju i uživanje. Sve je počelo kao mali prostor koji se pravio za elitu Japana, da bi se sklonili od ratova i bili u miru; a sada je to način života i duboko ukorenjena kultura.


Vrba je u srpskom narodu oduvek bila misteriozno i magično drvo. Koristi se za lečenje, o crkvenim praznicima i u ritualima.


Frezija, je zeljasta biljka sa lukovicom, porijeklom iz Južne Afrike.


Mada latinski naziv karanfila potiče od grčke reči koja znači "bog", ovaj cvet je kod nas popularan kao neki seoski lepotan. Ovaj cvet ima istoriju dužu od 2.000 godina i sa sobom nosi dosta značenja.


Boja zajedno sa zvukom i mirisom služi za davanje signala kao što su opasnost, hrana, partneri, doba dana... Insekti su veoma podložni uticaju boje i mnogo se oslanjaju na nju


Kasni ili postrni kupus dolazi na drugo mesto u plodoredu. Uspešno se gaji posle useva koji oslobađaju njivu do jula, a to su: grašak, rani krompir, luk, pšenica i ječam.Prema narodnom verovanju jesenje cvetanje voća najavljuje dugu i hladnu zimu, ali da voće cveta u sred leta pojava je koja zbunjuje i struku i voćare. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu.


Svako ima neke svoje metode da proceni koja je najslađa, od kuckanja, lupkanja, preko procene boje, veličine, oblika peteljke...


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета