Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Akebia quinata je klasifikovana u porodici Lardizabalaceae , koja uključuje malu grupu cvjetnih drvenih vina poput kobasice (Holboellia latifolia), još jednog snažnog azijskog penjača. Pored zajedničkog imena čokoladne loze, možete čuti akebia koja se naziva grožđe grožđa ili petokrilna akebija.

Napravite čokoladnu lozu u proleće ili jesen, u prosečno dobro ispuštenom zemljištu. Ako želite da uzgajate voće, nabavite najmanje dve loze kako biste povećali šanse za oprašivanje i plodove. 

 Obezbijediti nedeljno zalivanje dok se ne uspostave loze, a zatim vodu tokom perioda suše, tako da biljke dobijaju najmanje jedan inč vode nedeljno.

Plodovi su izdužene bobice, duge 8-15 cm, sa tvrdom kožom, kožnom konzistencijom, ružičasto ljubičastom bojom; kada zrela bobica se odvoji uzdužno izlažući pulpu, odvojenu od kore. Bela spužvasta želatinozna pulpa sadrži i omotava mnogobrojnih crnih semenki. Celuloza je jestiva (slatka i mirisna), ali je njena konzumacija problematična, s obzirom na poteškoće u odvajanju od semena, prisutna u znatnim količinama.

Akebia quinata

Zimzelena puzavica ( ukoliko je jača zima može biti i listopadna ) jedna od najotpornijih- izdržava do -28°C.

Cveta s proleća neobičnim cvetićima pink-ljubičaste boje. Nakon precvetavanja formira jestive plodove-ljubičaste boje. Veoma laka za negu,ne zahteva nikakve posebne uslove.

Izvor:/it.wikipedia.org

Akebia quinata

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.

Potpuno smo navikli da gledamo sveže proizvode u živim i ponekad neobičnim bojama. Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća.

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Banane su tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina. Na Filipinima postoje brojne sorte koje se mogu klasifikovati u dve kategorije na osnovu načina na koji se koriste, bilo za desert ili za kuvanje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета