ŠUMEŽive u šumama, a često su i u gradskim parkovima. Pripadaju najbrojnijoj skupini sisavaca – glodavcima.


Kada se govori o klimatskim pormenama, najviše pažnje se posvećuje njihovom uticaju na čoveka, njegovom kvalitetu života, uticaju na imovinu i privredu.Koliko je ljudski faktor štetan, govori činjenica da Amazonska prašuma, takozvana 'pluća sveta', sada više emituje ugljen-dioksida nego što može da ga apsorbuje, utvrdila je najnovija naučna studija. Prema toj studiji, emisija iznosi milijardu tona ugljen-dioksida godišnje, prenosi britanski list "Gardijan"


Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da taj procenat bude povećan na oko 42 odsto do 2050. godine. Republika Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom.


Grab je listopadno drvo poreklom iz Evrope, sa Kavkaza i Irana. Pripada rodu Carpinus, a predstavlja najtvrđe drvo na našim prostorima i jedno od najtvrđih na svetu.


Drvo hrasta je fino, sjajno, kat kad nepravilne teksture, sa pojavom iskričavosti i ustalasanosti vlakanaca.


Može mo ga nazvati nacionalnim drvetom Rusije jer prirodno raste isključivo na teritoriji Urala, Sibira i Altajskog kraja.


Ovo drvo ujedno je i park koji održavaju opštinske službe koje redovno seku grane koje prelaze prostor predviđen za njega.


Malo koje mesto je tako inspirativno za istraživanje, odmor i relaksaciju kao što je to šuma. Šuma je mnogo više od prostranstva prekrivenog drvećem. Svaka šuma je svet za sebe, zove te da uđeš i da je istražiš, da je udahneš. Ona je izazov za naša otupela čula, intrigira nas i stimuliše na mnogo načina.


Kao i u svim ostalim šumama, biocenoza lišćarskih listopadnih šuma je uređena po spratovima.


Četinarske šume u Srbiji postoje na visokim planinama u hladnoj planinskoj klimi. Četinarsko drveće su biljke koje ne odbacuju lišće, nego ga zadržavaju, to lišće se zove četine. Rastu na planinama do 2000 metara nadmorske visine


O šumovitosti Srbije postoje podaci iz najranijeg perioda, o bogatstvu i šarolikosti srpskih šuma pisao je veliki broj autora.


Kатсура је листопадно дрво са умереном до брзом стопом раста. Средње је висине, што га боље прилагођава просечном градском или приградском имању него веома високом дрвету, попут америчке букве (Фагус грандифолиа).


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета