МЕХАНИЗАЦИЈАPatricio Dei Tos e najavio i da je kompanija "Femo gas", koja se bavi bio-gasom iz poljoprivredne industrije, zainteresovana za ulaganja u srpsko tržištePrema pisanjima medija, od oko 200 traktora, koje u okviru državnog projekta subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede posredstvom Svetske banke uz podršku Asocijacije malinara, Ivanjičanima je podeljeno svega 12, i to baš, pred izbore krajem marta.


Svi traktori stariji od 10 godina koji nemaju potrebnu dokumentaciju ipak će moći da se registruju uz dva svedoka.


Uskoro će na tržištu biti dostupan traktor domaće proizvodnje snage 90 konjskih snaga koji će proizvoditi belopalanačka kompanija "Majevica servis doo".


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će biti nosilac aktivnosti u vezi sa dodelom subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore kako bi se dodatno povećala bezbednost vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.


U okviru IPARD programa za nabavku novih traktora snage do 100 kW Uprava za agrarna plaćanja će raspisati javni poziv za dodelu ovih sredstava od 7. februara do 31. marta.


Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.


Najveći parni traktor na svetu, Case 150 KS, koji je konstruisan davne 1905. godine, rekonstruisan je nakon više od jednog veka i stavljen u funkciju.


Fabrika IMT (Industrija Motora i Traktora) ponuđena je na prodaju koju je oglasio Stečajni upravnik ove firme, a koja će se obaviti metodom javnog nadmetanja.


Poljoprivrednici sa teritorije Gradske opštine Obrenovac ukupno su nabavili 11 traktora i 35 priključnih mašina zahvaljujući subvencijama grada Beograda, a ukupno je 41 poljoprivrednik ostvario prava na subvencije.


Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti proizvodnja nafte doći do vrhunca, a da će do 2050 biti iscrpljene sve zalihe, pa je neophodno intenzivnije razvijati alternativna pogonska goriva, poput biodizela, čijom proizvodnjom se stvara potputa nezavisnost od varirajuće cene nafte.


Holandska kompanija "Priva" rešenje za nedovoljan broj kvalifikovane radne snage vidi u robotizaciji. S tim u vezi je predstavila robot "Kompano" koji će rešiti pomenute nedostatke.


Proizvodnja sopstvenog goriva za mehanizaciju, odnosno biodizela će uskoro postati sve prisutnija, a ovime će se ostvariti i značajne uštede jer poljoprivrednici neće morati da kupuju naftu.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета