Asimina ili indijanska banana raste u pretežno hladnoj klimi te dobro podnosi hladnoću. Poreklom je iz područja istočnog SAD-a. Najviše joj odgovara lagano kiselo humusno tlo i mnogo vode i vrlo je osetljiva na suv vetar.

Listopadna je biljka koja se može uzgajati kao grm ili i kao drvo kada naraste do 8 metara. Biljka je vrlo otporna, a i ne treba je prskati. Na listovima i grančicama nalazi se vrsta prirodnog pesticida koji odbija insekte i gljivice.

Plod ima ukus najbolje opisan kao kombinacija manga, banane i ananasa. Ako osušite listove, sameljete ih i potopite u vodu, dobija se organski pesticid.

Kora i semenke se ne jedu jer su semenke čak otrovne. Paw Paw je dobar izvori vitamina B1, B2, B3 i C, kao i kalija, kalcija, fosfora i magnezijuma. Njegovom konzumacijom telo se zadovoljava sa najmanje 10% dnevne preporučene količine vitamina C, kalijuma, magnezijuma, bakra i mangana, kao i dve esencijalne amino kiseline.

 

Cvetovi su specifični od ljubičaste do bordo boje. Plodovi imaju zelenu boju koja pri zrenju prelazi u žutu boji obično do kraja septembra.

Izvor:mavmrasadnik.com

ASIMINA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.

Potpuno smo navikli da gledamo sveže proizvode u živim i ponekad neobičnim bojama. Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća.

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Banane su tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina. Na Filipinima postoje brojne sorte koje se mogu klasifikovati u dve kategorije na osnovu načina na koji se koriste, bilo za desert ili za kuvanje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета