Fežoa ili drugačije poznato Jodno drvo

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Fežoa , je tropsko zimzeleno drvo. Fežoa pripada porodici Myrtaceae. Potiče iz Kolumbije, Severne Argentine, Južnog Brazila i Urugvaja.

Fežoa zimzeleno drvo koje se ne gaji samo zbog ukusnih plodova koje daje, već se gaji i kao dekorativna biljka. 

 Ovo drvo cveta od maja do juna, ali tek kada dostigne starost od 4 - 5 godina. Cvetovi  imaju jarku crvenu boju, poput maline. Kada plodovi sazru, oni imaju tamnozelenu boju sa crvenkastim šarama, a na dodir su meki. Aroma plodova ovog drveta podseća na aromu jagoda i ananasa. Plodovi jodnog drveta mogu biti izduženi ili okrugli, a njihov prečnik može biti 4-6 cm i dužine 5-10 cm.

Plodovi drveta su veoma bogati jodom i pektinom iz tog razloga ga još nazivaju i Jodno drvo. Oni sadrže velike količine vitamina C, koji je od velike važnosti za održavanje elastičnosti kapilara.

Gajenje Fežoe

Fežoa je biljka koja voli svetlost, vlagu i toplotu. Može se gajiti na siromašnom i peskovitom zemljištu, ali podjednako dobro uspeva i na bogatim zemljištima.

Kao ukrasna biljka se koristi vrsta Feijoa sellowiana. Drvo može dostići visinu do 4 metra. Listovi su okruglo - eliptični, debeli i sjajni, odozdo srebrno - sivi, a odozgo - zeleni.

Cvetovi lepi, a čašica je sastavljena od 4 latice. Veliki broj prašnika se nalaze oko mesnatog tučka boje maline.Ovo drvo cveta oko 2 meseca - u periodu od maja do jula. Jedno drvo daje oko 30 kg plodova, a ako se gaji u kućnim uslovima - jedva 2 - 3 kg. Plodovi se beru dok još nisu zreli i dobro sazrevaju u hladnim i tamnim prostorijama. Pri sazrevanju, plodovi dobijaju različite šare, u zavisnosti od sorte i vrste - ljubičaste, žućkaste, crvenkaste, itd.

Fežoa se razmnožava putem reznica, semenki, izdanka. Semene su spremne za sejanje nakon 5 - 6 dana od odvajanja od mesa. Seju se u februaru, a za to je potrebna vlažna mešavina od zemljišta, peska i đubriva u odnosu 1:1:1

Plodovi fežoe se koriste kako za konzumaciju dok su sveži, tako i za pravljenje raznih kompota, napitaka, soseva i glazura. 

Velike količine vitamina C u ovom voću pomažu u odžavanju jakih zidova krvnih sudova. Fežoa je korisna i za one koji imaju hipertoniju, kao i za sve one koji imaju kardiovaskularna oboljenja.

 Fežoa je odlična namirnica za osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom, zato što je bogata jodom.

Ako se konzumiraju sveži, plodove treba poprečno iseći i kašičicom izdubiti aromatično meso unutar ploda. Fežoa se mmože konzumirati i cela.

Izvor:  bonapeti.rs

Fežoa ili drugačije poznato Jodno drvo

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Cvetanje Tise ove godine se očekuje tokom vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju, saopštili su organizatori manifestacije "Kad Tisa cveta".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета