KANTARIONOVO ULJE, svako može da ga napravi kod kuće (RECEPT)

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kantarionovo ulje se lako pravi, samo pratite ove jednostavne korake.

Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova lekovitost traje i do 2 godine.

Kako se pravi kantarionovo ulje?
Sakupite sveže cvetove kantariona kada su u punom cvatu. 

Posle skupljanja treba oprezno skinute listove i cvetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom tj; veću čistu i suvu  teglu, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu maslinovog ulja.

Posle toga se tegla dobro zatvori i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je leto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini nekog grejnog tela može i blizu šporeta ( ako se često koristi) Posle tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju.

Zatim se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cevčicom.

 

 

 

 

 

 

 

Unutrašnja primena kantarionovog ulja:

Ulje od kantariona može se uzimati i kao lek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale creva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet dece ili odraslih i kod prekomerne sluzi u plućima (katar).

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lek za živce a deluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Pre svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svežih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za lečenje bubuljica, čireva otoka.

Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za negu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Ulje od kantariona treba uvek čuvati na tamnom mestu.

 

KANTARIONOVO ULJE, svako može da ga napravi kod kuće (RECEPT)

Komentari

  • Od Sale
  • 2023-08-21 10:52:35

Moja supruga je imala bobuljice po licu zahvaljujuci nano klinici i kantarionu nema ih vise prosao je pubertet.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koža je značajan pokazatelj dešavanja u našem organizmu, a evo šta bi suvi i tamni laktovi mogli zapravo da znače.

Kantarion je biljna vrsta koja je veoma lekovita i korisna. Koristi se za različite namene, a danas govorimo o ulju kantariona koje takođe ima višestruka korisna svojstva za naše zdravlje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета