Pala cena prasića: Jeftini nego pre dva meseca

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas, objašnjavaju stručnjaci

Nakon što su prošle sezone slava i praznika i cene prasića u Republici Srpskoj su pale, i to za čak 50 odsto, pa tako sada kilogram prasetine žive vage košta oko šest KM (350 dinara), a velika je verovatnoća da će se takve cene održati tokom celog leta.

Draško Banjac, predsednik Udruženja farmera RS, za "Nezavisne novine" je rekao da je jedan od razloga što su cene prasadi niže i to što je pala kupovna moć građana.

- Prasići su sada od šest do sedam KM. Nema kupovne moći, nastao je post, a znamo da je u nekom periodu cena prasića išla i do 12 KM, dok je sada 50 odsto niža cena u odnosu na period oko Nove godine i pred Prvi maj i slavu. No i tada su šverceri uzimali od nas po šest KM, ali su prodavali po duplo višoj ceni - pojašnjava Banjac.

Kako naglašava, ipak uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas.

- Skup je život. Ove godine nema bašta, rod je prepolovljen, sve je podbacilo, a za svojih 60 godina ne pamtim da nema ni luka u bašti. Žao mi je naroda sa malim primanjima i penzionera, jer će teško preživeti - naglasio je Banjac.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja svinjara RS, za "Nezavisne novine" ističe da cenu diktira i kvalitet mesa, odnosno da li su svinje, tj. prasad za tov ili klanje.

- Što se tiče tovnih svinja, njihove cene se kreću po 4,5 KM, a cena tovljenika je u blagom porastu, dok je cena prasadi donekle u padu. Smanjena je tražnja domaće prasadi za ubacivanje u tov, i to je nešto što je uticalo na slabiju potražnju. Pravilo kaže, jeftino žito, skupe svinje, pa videćemo da li će se taj trend nastaviti - naglasio je Maljčić.

On ipak očekuje da će u narednom periodu biti blagi rast cena, pa je, kako navodi, moguće da će se cena prasadi kretati od sedam do osam KM, a tovljenika od 4,5 do pet KM.

- Sve to zavisi od tržišta Evropske unije, međutim, vidimo da se tamo smanjuje proizvodnja i da raste cena polutke, što nam govori da će i kod nas doći do laganog poskupljenja tovnih svinja - kazao je Maljčić.

Podsećamo, u aprilu su cene prasića išle do 10, pa i do 12 KM po kilogramu, a tako visoku cenu su, prema rečima poljoprivrednika, diktirali preprodavci.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Pala cena prasića: Jeftini nego pre dva meseca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета