Biorazgradivi materijal umesto plastike: Naučnici napravili čip od pečuraka

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Stručnjaci sa Univerziteta Johanes Kepler u Austriji došli su do ovog otkrića tokom istraživanja fleksibilne elektronike, sa fokusom na održive materijale koji će zameniti nerazgradive. 

- Do otkrića smo donekle došli pukim slučajem“, rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbruner sa Univerziteta Johanes Kepler, prenosi Index.hr.

Naime, tim je u to vreme razmatrao korišćenje materijala dobijenog od pečuraka za upotrebu u drugim oblastima. Međutim, otkrili su da kožica pečurke Ganoderma lucidum može poslužiti kao zamena za bazu koja se koristi u električnim kolima, a koja izoluje i hladi provodne metale. Ova baza je obično napravljena od nerazgradive plastike koja se baca nakon upotrebe.

Može da izdrži temperature veće od 200 stepeni Celzijusa

Naime, primetili su da ova gljiva, koja obično raste na trulim drvećem u Evropi i istočnoj Aziji, ima kompaktnu zaštitnu kožicu od micelijuma, mreže nalik korenu, kojom štiti podlogu na kojoj raste, odnosno drvo.

- Gljivica na taj način sprečava prodor drugih gljivica ili bakterija“, rekao je Kaltenbruner.

Stručnjaci su skinuli tu kožu i osušili je. Posle sušenja bio je nešto slabiji izolator od plastike, ali je ipak ispunjavao svoju funkciju u električnim kolima i mogao je da izdrži temperature veće od 200 stepeni Celzijusa.

- Potpuno se degradira u roku od dve nedelje ili manje“

- Ova koža ima mnoga svojstva koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, ali je najvažnije da se jednostavno uzgaja iz otpadnog drveta i ne zahteva intenzivnu ili skupu obradu“, rekao je Kaltenbruner.

- Naš micelijum može dugo da traje ako se drži na suvom, ali u standardnom kućnom kompostu bi se potpuno raspao u roku od dve nedelje ili manje“, dodao je on.

Iako je rad tima trenutno eksperimentalan i daleko od masovne proizvodnje, istraživači veruju da bi biorazgradiva koža mogla biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahteva dugotrajna električna kola.

Istraživanje pod nazivom  MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics objavljeno je u časopisu Science Advances. 

Agroinfo.rs

Biorazgradivi materijal umesto plastike: Naučnici napravili čip od pečuraka

Komentari

dabrafenib will decrease the level or effect of tamoxifen by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism buy cialis pills

rogaine vs propecia Is the child convulsing

[url=https://phenergan.boutique/]phenergan prices[/url]

[url=https://atenolol.best/]atenolol 50 mg brand name[/url]

[url=https://malegra.best/]malegra dxt uk[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

U okviru svetske kampanje, međunarodni brendvi uključujući Pepsiko i Koka kolu pozvali su na globalni dogovor za borbu protiv zagađenja plastikom što bi značilo smanjenje proizvodnje plastike, najbrže rastućeg dela naftne industrije.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Koliko je zagađenje prisutno na svim nivoima, kao i problem razlaganja plastičnog otpada, govori poražavajuća činjenica da je mikroplastika sada otkrivena i u krvi domaćih životinja.

Zbog toga što mogu biti opasne po zdravlje, vrlo je važno znati koje namirnice ne bi trebalo podgrevati nakon što su se ohladile.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета