CENA VIŠA NEGO RANIJE: Otkup puževa unosan posao

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Nekada velika pomama za uzgojem puževa vladala je u Srbiji, a u susednoj Hrvatskoj, tačnije posle kiše po Slavoniji i Baranji, nicali su natpisi "otkup puževa" u vreme njihove berbe, tokom aprila do sredine maja. Međutim, sada ih je sve manje. No, jedna otkupna stanica na istom je mestu već 20 godina. Čim se pređe preko Drave mostom kod Osijeka, sveže pobrani puževi mogu se predati Osječanki Jozef

U njenom dvorištu otkupna stanica otvorena je za sve berače od početka aprila do sredine maja. No, i njih je svake godine sve manje. Najčešće joj ih, govori, donose stariji dok je mlađih tek "tu i tamo". Iako je sada špic sezone, manje ih je zbog hladnog vremena.
 
- Puževima odgovara kišovito, ali toplije vreme. Jutrom ih je najbolje brati, kada je rosa, a temperatura između sedam i 10 stepeni. No, ako pada kiša, bude ih i tokom dana po voćnjacima, vinogradima, nasipima, uz železničke pruge ili na ruševinama - opisuje mesta gde se mogu pronaći. U zavisnosti od otkupljenih količina, koje se dnevno penju i do 500 kilograma, u Jozefinino dvorište dolazi kamion kompanije iz Varaždina s kojom ima ugovor i otkupljuje sve količine. Ako ih je više, kamion stiže i češće.
 
- Berači već znaju prepoznati one koji se otkupljuju. To su vinogradarski, oni sa smeđim ili belim kućicama koja mora biti obima 34 milimetra - objašnjava koje puževe se otkupljuje.
 
Trenutno se za kilogram isplaćuje 70 eurocenti (81 dinar).
 
Kako kaže, kada je krenula s otkupnom stanicom, kilogram se plaćao 3,50 kuna (53 dinara), pa ih je onda bilo puno i cena im se spustila za kunu odnosno na 2,50 kuna. - Prošle godine je bila pet kuna, a ove godine je nešto malo više od toga, 70 eurocenti - kaže sagovornica Agrokluba, koja i sama često odlazi u berbu, a za sat vremena zna prikupiti i preko deset kilograma puževa.
 
Prilikom predaje, ističe, važno je da ako se donose drugi dan, da budu u nečemu prozračnom, gde imaju vazduha, poput vreća za krompir ili kaseta za hleb, prenosi Agroklub.

 

CENA VIŠA NEGO RANIJE: Otkup puževa unosan posao

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Proizvođači malina se nadaju da će cena za kilogram ove godine biti najmanje 600 dinara, dok se očekuje da poskupe i dnevnice berača "crvenog zlata".

Puževi su najbrojnija klasa mekušaca sa oko 45.000 vrsta. Osim što su česta pojava u dvorištima i na putevima nakon kiša, oni se koriste i u kuhinjama širom sveta. Evo nekih zanimljivih činjenica o ovim malim bićima koje možda niste znali.

Maline su dobar izvor vitamina C, vlakana i, iako slatki, zauzimaju nisko mesto na glikemijskom indeksu - što ih čini izvrsnim izborom za one koji prate nivo šećera u krvi. Sve to na stranu, jednostavno su ukusne.

Puževi mogu načiniti dosta štete kod okopavina, usled malog broja biljaka po jedinici površine. Malo lišće napadaju i pojedu delom ili potpuno, dok kod velikog lišća (blitva, spanać) izgrizaju velike uzdužne trake. Usavršen je robot koji će se izboriti sa štetom koju puževi nanose.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета