Pojeftinilo odvodnjavanje za 2023. a u 2024. se ni ne plaća

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Ministarstvo poljoprivrede je smanjilo naknadu za odvodnjavanje za ovu i ukinulo za sledeću godinu

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da se naknade za odvodnjavanje za 2023. umanjuju za 50 odsto vlasnicima, odnosno korisnicima zemljišta i objekata na melioracionom području određenom u skladu sa zakonom, kao i da oni od 1. januara naredne godine neće biti obveznici plaćanja te naknade. Ova naknada bila je jedna od tema i pregovora poljoprivrednika u protestu i Vlade Srbije.
Kako se navodi, poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrđen iznos naknade za odvodnjavanje za 2023, koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana od dana dostavljanja novog rešenja za ovu godinu. Rešenje se dobija preko eUprave.

Ako poljoprivrednici ne postupe po navedenom rešenju, odnosno, ne plate utvrđeni iznos naknade za odvodnjavanje u ostavljenom roku, na iznos iz tog rešenja obračunavaće im se zatezna kamata. U saopštenju se ističe da je ovo umanjenje, kao prestanak obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje ud 1. januara 2024, propisano Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je stupio na snagu 4. novembra ove godine.

Precizira se da se umanjenje plaćanja za 2023.odnosi na zemljišta upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, objekte upisane u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, ako su istovremeno upisane i u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i na objekte upisane u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterina ako je istovremeno upisan i u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Agroinfo.rs/D03S 

Pojeftinilo odvodnjavanje za 2023. a u 2024. se ni ne plaća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Hemijska sredstva koja otapaju odvode zbog svoje jačine, vrlo lako mogu oštetiti sanitarne površine i odvodne cevi. Međutim, postoji rešenje da izbegnete štetu.

Godinama unazad prva tri mesta na listi najvećih zemljoposednika u Srbiji držali su Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković. Sada je situacija izmenjena pa je u “top 3” ostao samo Matijević, a sa njim, u ovom elitnom društvu, danas su i malo poznat Pančevac Miroslav Aleksa i mnogo poznatija Al Dahra

U drugom kvartalu ove godine u Južnobačkom okrugu, cena oranica je išla čak do 11.700 evra za jedan hektar.

Poljoprivrednici iz Vojvodine, njih 707, potpisali su danas ugovore za nabavku opreme za navodnjavanje u ukupnoj vrednosti od 714 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 370 miliona dinara subvencija. Realizacijom tih investicija u Vojvodini će se navodnjavati još preko 2.500 hektara oranica.

Najskuplja njiva u poslednjem tromesečju 2020. prodata je u naselju Ugrinovci kod Zemuna za 500.000 evra, a hektar oranice u ovom delu Srbije koštao je neverovatnih 120.000 evra.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета