Usvojena inicijativa: Vlada Srbije dozvolila izvoz suncokretovog ulja

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Inicijativa Grupacije proizvođača biljnih ulja Privredne komore Srbije usvojena je od strane Vlade Srbije koja će nastaviti izvoz suncokretovog ulja.

Nastavlja se sa izvozom suncokretovog ulja, ali se privremeno zaustavlja izvoz sirovog ulja, saopšteno je iz PKS.

Osim toga, razmatra se da se podnese predlog Ministarstvu poljoprivrede da se dozvoli izvoz brašna i pšenice za domaće proizvođače koji imaju već unapred potpisane ugovore kako bi ih ispoštovali i održali stečene pozicije na evropskom i tržištu regiona, prenosi Sputnjik.

Privredna komora će naredne sedmice organizovati sastanak sa izvoznicima voća i povrća u Rusiju kako bi se definisale dalje zajedničke aktivnosti u vezi izvoznog plasmana ovih proizvoda i razmotrile mogućnosti alternativnih tržišta. Takođe, ove nedelje je održan i sastanak sa predstavnicima građevinske industrije povodom krize u Ukrajini.

Agroinfo.rs

Usvojena inicijativa: Vlada Srbije dozvolila izvoz suncokretovog ulja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza - za četvrtinu je manji nego prošle godine, a pšenice 9,6 odsto manji.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета