ZRNA PŠENICE PRAZNA: Kiša sprala zaštitu pšenici i uticala na kvalitet

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da je ove godine kiša prijala prolećnim usevima - kukuruzu, soji i suncokretu, ali da je pšenici donela mnogo problema, što će se odraziti i na kvalitet.

Savović je za Tanjug navela da je ove godine po pitanju padavina situacija drugačija u odnosu na prošlu, kada u periodu od marta do juna, ali i kasnije nismo imali kišnih dana.

 Ove godine padavine su daleko iznad višegodišnje normale. Kiša je prijala prolećnim usevima to su kukuruz, soja i suncokret i to je primetno na poljima tamo gde poslednjih dana nisu bile poplave, ali što se tiče pšenice, ova godina je donela mnogo problema koji će se pre svega odraziti na kvalitet - rekla je Savović.

Savović kaže i da će se u narednom periodu, kada se sumiraju svi podaci sa poplavljenih područja, videti kako su se padavine odrazile na prinose, navodeći da je kiša padala i tokom faze cvetanja pšenice, što je spralo zaštitu koju su koristili poljoprivrednici.

Dodala je da se još ne zna ne zna kakav će biti rod pšenice, ali da je jasno da na nivou zemlje neće biti rekorda. Savović je podsetila da je desetogodišnji prosek proizvodnje pšenice na nivou Srbije 4,9 tona po hektaru i dodala da je prošlogodišnji rod pšenice bio izuzetan.

 Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan. Zbog pojave fuzarioze imamo primetno dosta šturih zrna, imamo i sutuaciju gde ima dosta praznih zrna zbog toga što pšenica nije uspela da bude dobro oplođena zbog velikih padavina - objasnila je Savović.

Kako je rekla, pozitivno je što je ove godine zabeležen rekord u zasejanim površinama, oko 725.000 hektara, što je na godišnjem noivou povećanje od oko 17 odsto, pa i dalje ima nade za pšenicu.

- Situacija sa poplavama nas je zadesila nedavno i potrebno je neko vreme da se proceni šta se tačno dogodio - navela je ona.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

ZRNA PŠENICE PRAZNA: Kiša sprala zaštitu pšenici i uticala na kvalitet

Komentari

It is best to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I'll suggest this site!

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета