Berba višnje - Velika potražnja, otkupna cena preko 100 dinara

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Na teritoriji naše zemlje berba višnje je uveliko počela. Kvalitet i prinos ove voćne vrste se razlikuje od područja do područja, u zavisnosti od toga da li je bilo kasnih prolećnih mrazeva i grada. Međutim, u nekim mestima gde su vremenski uslovi bili povoljni ova voćka je dobrog kvaliteta.

Klase više ne postoje
Neke delove Šumadije je pred samu berbu pogodio grad i znatno smanjio rod i kvalitet, a prema rečima proizvođača i otkupljivača Vladimira Pantelića iz Blaznave kraj Topole, kasni prolećni mraz je takođe dobrineo ovom ishodu.
- Neki zasadi koji su prošle godine imali pedesetak tona sveže višnje, ove godine je bilo svega nekoliko tona. Zbog vremenskih neprilika, naročito ozbiljnog grada koji je pao par dana pred berbu, proizvođači ne mogu biti zadovoljni, iako je otkupna cena ove godine viša nego protekle - kaže Pantelić i dodaje da na samom početku berbe, cena za prvu klasu je bila 70 dinara po kilogramu, za drugu svega 50 dinara.
Kako su dani prolazili otkupna cena se povećavala, da bi ovih dana dostigla oko 100 dinara, a priča se da će biti i viša."
Sagovornik Agroluba ističe da klase više ne postoje, već sve pripada jednoj.

Mraz podigao cenu
Situacija u Topličkom okrugu, gde se nalaze i najveće površine pod ovom voćnom vrstom, je slična. Za jedan kilogram višnje proizvođač dobija 110 dinara po kilogramu, a klasa je od samog početka samo jedna.
Prema rečima poljoprivrednika Radivoja Jovića iz prokupačkog sela Vodice višnja je prošle godine bila bolja i kvalitetnija, ali se otkupljivala za svega 30 dinara, dok je ove godine otkupna cena preko 100 dinara bez obzira na kvalitet.

- S obzirom na nepovoljnu situaciju proteklih godina, neke zasade smo iskrčili. Ostavio sam jedan hektar mladih višanja koje beremo ručno. Mraz je zaslužan za manji prinos ove godine - ističe Jović i dodaje da radnicima plaća 25 dinara po kilogramu.

Ne pamti se bolji kvalitet

U Merovcu, nadomak Prokuplja na gazdinstvu Dragana Bogdanovića decenijama se gaje i redovno obrađuju velike površine pod višnjom.
- Ne pamtim bolji kvalitet višnje kao ove godine. Vremenski uslovi su bili povoljni, ali su i zasadi redovno i blagovremeno tretirani i nađubreni. Celokupan rod ide direktno hladnjači u Aleksincu - kaže Bogdanović.

Sve manje radnika za berbu
I u Timočkoj krajini, u selima na manjim nadmorskim visinama počela je uglavnom mašinska berba. Retko se može videti u ovom kraju da se berba izvodi ručno, osim u mladim zasadima. Kako ističe poljoprivrednik iz knjaževačkog sela Jakovac Zlatoljub Prvulović, problem je manjak radnika za ručnu berbu.
- S obzirom na to da se poslednjih godina ne može skupiti dovoljan broj radnika za ručnu berbu, ali i zbog isplativosti i ove godine smo prednost dali mašinskoj berbi, iako stablo prilikom trešenja preživi neki oblik stresa. Mašinskom berbom brže oberemo višnje, angažujemo manje ljudi i sve to bude gotovo za dan-dva - napominje sagovornik Agroluba.
Postoje i oni koji zbog par loših godina nisu ove godine obrađivali svoje zasade, niti su planirali berbu. Međutim, pošto je interesovanje za ovu voćnu vrstu ove sezone veliko, ipak će predati rod otkupljivačima. Među njima je i Milena Stevanović iz istog sela.
- Ove godine višnja ni sa čim nije tretirana, čak nije ni pokošen zasad. Pre dve godine smo celokupan rod bacilli niz reku, jer niko nije želeo da otkupi. Sada, kako čujem, potražnja je velika. Uprkos tome što višnjik nije zaštićen od bolesti i štetočina, a nije ni đubren, plodovi ni malo ne izgledaju loše - završava Stevanovićeva.

Agroinfo.rs/E03S

Berba višnje - Velika potražnja, otkupna cena preko 100 dinara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

U planinskim selima kuršumlijske opštine privodi se kraju berba malina. Za razliku od prethodnih godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja je veća od 400 dinara za kilogram

Šljiva zlata vredna! Otkpna cena ovog voća prošle godine je iznosila oko 12 dinara za kilogram, a sada bez 40 neće niko ni da pregovara. Voćari kažu da će za rakiju ona biti više od 40, za sušenje oko 50, a konzumna će u otkupu ići i do 60 dinara.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina.

Cena maline ove godine je 400 dinara što je prijatno iznenađenje za sve. Ovo voće je veoma traženo, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je malina slabo rodila u Poljskoj i Čileu koji su glavni konkurenti. Ovako se otvorila mogućnost za porast cene tako da će naši malinari konačno imati pristojniju zaradu od svog rada.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета