OČAJNI proizvođači: Ovako nešto ne pamte: Ako se nastavi pad cena jagoda, bolje da sve uništimo

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Proizvođači jagoda u Mačvi i Pocerini se ove godine neće ovajditi, jer majske jagode nikada nisu prodavali jeftinije.

Šta se ovo događa sa cenom jagoda" je ovih dana najčešće pitanje među jagodarima i nijedan odgovor im nije razuman, pošto su u proizvodnju uložili mnogo više nego lane, a jagodama cena pada iz dana u dan.

- Juče smo na kvantašu u Šapcu prodali dvadesetak gajbica po 200 dinara za kilogram, a danas je cena pala na 100 do 130 dinara - kaže Dragiša Martinović.

Sa 40 ari pod jagodom, po njegovoj proceni, ove godine neće zaraditi ni dinara. Biće dobro, kaže, ako računica na kraju sezone ne pokaže - gubitak. 

- Ova godina nije pogodovala jagodi. Sve je krenulo naopako. Prvo, vremenske prilike nisu bile povoljne jer su dugo vremena bile hladne noći, pa se jagoda nije dobro razvila zbog čega je slabije rodila. Onda je usledio novi temperaturni šok - sveže noći, a tokom dana 30 stepeni. Manju količinu prvih jagoda smo prodavali po 250 dinara, pa cenim da će nas to izvući do pozitivne nule. Međutim, proizvođači koji tek ovih dana počinju berbu, po ceni od 100 dinara, definitivno će biti na gubitku - dodaje Martinović.

Jagode iz Pocerine su oduvek bile na ceni i najveće količine sveže jagode iz ovog kraja iz plastenika i sa njiva prvenstveno zbog kvaliteta završavale su na velikom ruskom tržištu. Ove godine na samom početku berbe otkupljivači su kilogram plaćali 330 do 350 dinara, a za kratko vreme cena se prepolovila.

- Prva klasa jagode ekstra kvaliteta koja ide za Rusiju juče je otkupljivana po 160 dinara. Toliko je bilo i na kvantašu u Metliću gde su za drugu klasu nakupci kilogram plaćali 110 dinara. Sitnije jagode su još jeftinije, između 60 i 80 dinara - kažu proizvođači iz ovog kraja.

U gazdinstvu Dragana Vulovića, u Pocerskom Metkoviću, proizvodnja jagoda je poslednjih 25 godina najvažniji posao, od kojeg je uz veliki rad moglo da se zaradi. Ove godine sa 1,80 hektara domaćin očekuje samo da pokrije troškove jer, kako razočarano kaže da se "ovakav haos sa cenom ne pamti".

- Sa cenom od 280 do 300 dinara može da se zaradi, sve ispod toga je propast. Do sada sam uspeo da prodajom prvih jagoda koje su imale dobru cenu isplatim preprate u apoteci, a za dalje je neizvesno šta će da bude. Ako cena padne do 80 dinara, kao što se priča da će se toliko plaćati jagoda za industrijsku preradu, nećemo je ni brati nego ću sve uništiti tanjiračom - ogorčenje Vulović.

Miljana Đurić iz Uzveća, koja uzgaja jagodu 20 ari, sinoć je preživela šok kada je kupac iz Beograda
vratio 50 kilograma koje je prekjuče pazario po 130 dinara.

- Ne znamo šta da radimo sa jagodom. Hladnjače još nisu počele otkup, a da bi se jagoda odnela na kvantaš treba platiti gorivo i ulaz po svakoj gajbici i na kraju berače koji uzimaju 350 dinara po satu. Pa i ako uspeš da prodaš jagode po 100 dinara, kad sve platiš zarade nema nigde. Ovo je prava katastrofa - žali se ona.

U ovom trenutku cenu jagode diktiraju nakupci koji svakodnevno obaraju cenu, nekada i u toku dana. Ceh uvek plaćaju krajnji potrošači koji zadovoljstvo da se zaslade jagodama iz piljarnica i sa pijačnih tezgi moraju da plate do 350 dinara po kilogramu.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

OČAJNI proizvođači: Ovako nešto ne pamte: Ako se nastavi pad cena jagoda, bolje da sve uništimo

Komentari

In this retrospective study, 83 of men experienced a mean improvement in testosterone of 109 buy cialis 5mg online

PYLERA plus omeprazole therapy has been shown to be active against most isolates of Helicobacter pylori both in vitro and in clinical infections see Clinical Studies lowest price propecia hair

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče sa proizvođačima mleka iz Mačve, a razgovaralo se o merama koje bi mogle da pomognu stabilizaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede izjavio je da će država gledati da po svaku cenu od afričke kuge svinja odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

Na tržištu svinja žive vage nije se ništa značajno promenilo u korist stočara.

Jedan od najboljih mačvanski ratara savetuje kako da zaradite više na manjoj površini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета