Sat vremena branja malina ove godine biće 450 dinara: Ako prodajna cena ne bude 350, ne isplati se gajiti!

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Ja sam plaćao satnicu i prošle i ove godine ću 450 dinara. Dakle, hoće radnici da rade i za manje ako se pošteno pristupa poslu i ako se veruje gazdi

Za razliku od nekih prethodnih, ova godina će po svemu sudeći biti jako izazovna i teška za malinare u Srbiji. Otkupna cena maline u ovoj godini mora biti bar 350 dinara po kilogramu, manje otkupne cene demorališu proizvođače, smanjuju njihovu motivaciju da ulažu u ovo voće. Ove godine je sve više onih koji dižu ruke od maline i uništavaju zasade. Kad se uporedi uloženi trud, vreme i novac sa otkupnom cenom, računica je neisplativa.

Institut za voćarstvo u Čačku napravio je računicu proizvođačke cene maline u 2024, koja sugeriše da za 10 tona prinosa maline po hektaru trošak po kilogramu iznosi 240 dinara, za 12 tona 200, a za 15 tona 160 dinara. Predrag Gojak, koji proizvodi malinu od 2016. godine, kaže da za ovu godinu očekuje početnu proizvođačku cenu od 350 dinara. 

 Institut je ove godine izašao sa proizvođačkom cenom od 240 dinara na ovu moju proizvodnju. Onaj ko ima manje, njegova cena u proizvodnji je znači 400 dinara tako da ove godine najmanje očekujem akontnu cenu od 350 dinara. Želim da napomenem, vezano za priču sa konkurentnom cenom maline iz Ukrajine i Poljske. Naša malina nije konkurentna poljskoj i ukrajinskoj malini. Ona ima mnogo više šećera i više je za konzum.

Samo spekulanti mogu lobirati i miksati te maline kako bi srpskoj malini ubili cenu, ali to nije dugog roka – navodi Gojak za RINU.

I kad je otkupna cena zadovoljavajuća, sve više poslednjih godina se nameće problem i radne snage. Retko ko hoće da radi za ispod 500 dinara po satu.
Gojak ističe da problema sa radnicima nema kad je gazda korektan i pošten. 

-Ja sam plaćao satnicu i prošle i ove godine ću 450 dinara. Dakle, hoće radnici da rade i za manje ako se pošteno pristupa poslu i ako se veruje gazdi – poručuje Gojak.

Kad se uporedi uloženi trud, vreme i novac sa otkupnom cenom,računica je neisplativa a sve je više onih koji odustaju od proizvodnje.

-Samo ja znam desetak njih odavde koji su uništili malinu, dakle povadili je i neće se baviti proizvodnjom. Međutim, gde to vodi? Veliki je novac uložen, država je uložila u hladnjače i proizvođače kroz subvencije, krediti su ogromni. Ako povadimo maline, onda ćemo uništiti i sva dosadašnja ulaganja i taj novac će propasti – objašnjava Predrag Gojak.

Agroinfo.rs/T02S

Sat vremena branja malina ove godine biće 450 dinara: Ako prodajna cena ne bude 350, ne isplati se gajiti!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Cena maline ove godine je 400 dinara što je prijatno iznenađenje za sve. Ovo voće je veoma traženo, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je malina slabo rodila u Poljskoj i Čileu koji su glavni konkurenti. Ovako se otvorila mogućnost za porast cene tako da će naši malinari konačno imati pristojniju zaradu od svog rada.

Malinari iz Ivanjice konačno nadaju se dobroj zaradi ove godine, jer, kako prenosi Glas Zapadne Srbije, nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu, najtraženiji će biti upravo naši plodovi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета