Tablete za pranje posuđa od poljoprivrednog otpada

Foto: freepik

Foto: freepik

Svake godine, hemijski pogoni proizvode oko 10-15 miliona tona poliakrilata koji se koriste u proizvodnji tableta za pranje posuđa, kozmetike, pelena, boja, lepkova i plastike.

Proizvođači mogu dodati bilo koje svojstvo tim proizvodima – od visokih karakteristika apsorpcije do sposobnosti uklanjanja vodenog kamenca ili stvaranja lepog sloja boje.

Nedostatak je što se poliakrilati proizvode od nafte, fosilnog resursa. Osim toga, tokom njihove proizvodnje emituje se značajna količina CO2. Nakon upotrebe, poliakrilati se često odbacuju u okolinu, gde se gomilaju.

Iz tog razloga hemičari i biotehnolozi holandskog Univerziteta Wageningen rade na stvaranju alternativnih proizvoda koji bi se dobili iz biomase. Naučnici su razvili načine za ekstrakciju potrebnih sirovina iz zelenog otpada i nusproizvoda poljoprivredne i prehrambene industrije.

Naučnici Univerziteta sarađivali su sa kompanijom koja prerađuje šećernu repu, zatim sa proizvođačem sredstava za pranje posuđa i dobavljačem hemikalija kako bi razvili jedinstvenu metodu za ekstrakciju pektina iz pulpe repe. Taj pektin, kako se pokazalo, odlična je zamena za poliakrilate u tabletama za pranje posuđa i za hemijske komponente koje se koriste za bojenje kože.

Ova metoda ekstrakcije pektina iz pulpe repe dokazuje da se poliakrilati mogu zameniti zelenim alternativama. Korišćenjem sličnih tehnologija u svetu mogla bi se drastično smanjiti emisija CO2 u atmosferu.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Tablete za pranje posuđa od poljoprivrednog otpada

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Radovi na izgradnji nove gradske toplane na biomasu u Priboju se polako privode kraju, kao i na rekonstrukciji toplovoda i zameni podstanica.

Koliko je ljudski faktor štetan, govori činjenica da Amazonska prašuma, takozvana 'pluća sveta', sada više emituje ugljen-dioksida nego što može da ga apsorbuje, utvrdila je najnovija naučna studija. Prema toj studiji, emisija iznosi milijardu tona ugljen-dioksida godišnje, prenosi britanski list "Gardijan"

Autor studije Armen Kemanian koji je ujedno i član Američkog društva za agronomiju, ističe da početak njene sadnje može biti skup, kao da je potrebno paziti kako je proizvoditi uz niske troškove i visoke prinose.

Srbija bi već 2022. godine mogla da se suoči sa tzv. “karbonskim taksama” EU za prekomerno emitovanje ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije od uglja, a koje u ovom trenutku iznose 40 evra po toni CO2 i koju plaćaju sve energetske kompanije u EU koje proizvode energiju iz fosilnih goriva,koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) Zvezdan Kalmar

Mnogi smatraju miskantus (lat. Miscanthus x Gigantheus) gorivom budućnosti. Energetska biljka mora ispuniti nekoliko uslova: mora brzo rasti, ne isušivati previše tlo i biti upotrebljiva u razne svrhe. Sve ove uslove ispunjava miskantus - visoko energetski usev poreklom iz tropskih i suptropskih krajeva Azije i Afrike.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета