Obuka svih korisnika sredstava za zaštitu bilja biće obavezna od 1. januara

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara 2022. godine predvideće obaveznu obuku svih korisnika sredstava za zaštitu, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi pri tretiranju voća i povrća.

Ove novine se pre svega odnose na povećanje nivoa bezbednosti hrane.

Uoči primene novih mera, fondacija Ana i Vlade Divac inicirala je istraživanje na uzorku nešto većem od 1.000 poljoprivrednika u 116 opština u Srbiji, koje je pokazalo da se većina ispitanika snabdeva u poljoprivrednim apotekama. Devedeset odsto njih poznaje propisano vreme između prskanja i branja ploda, ali svega polovina brine o takozvanom driftu, odnosno skretanju kapljica preparata sa tretirane površine. Trećina proizvođača prati listu dozvoljenih supstanci u Evropskoj uniji, manje od trećine koristi zaštitu na radu.

- Ministarstvo poljoprivrede je kroz savetodavne službe pružilo mogućnost usluge licenciranih zaštitara savetodavaca gazdinstvima potpuno besplatno - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević. Predviđa se da proizvođače i ubuduće obučavaju savetodavci, a uredno vođenje takozvanog dnevnika prskanja biće bonus na subvencije. Ovako bi umesto odomaćenog izraza “bacam đubrivo” mogli da pređemo na nešto preciznije.

- Primera radi, poljoprivrednici mogu da kupe onoliko sredstava koliko su prijavili u svojoj biljnoj proizvodnji – pod površinama i određenim kulturama, i da dobiju tačno potrebnu količinu pesticida, ni manju ni veću, da bi ostvarili pravi efekat i da se ne bi desilo ono što znamo da se često dešava – hajde malo da pojačamo, više da prsnemo, imaćemo bolji rezultat. To ustvari ne samo da zagađuje same proizvode, već često loše utiče i na prinose - kaže Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Kuda sa ambalažom?

- Najveći deo ambalažnog otpada ide kroz komunalni otpad i spaljuje se, a sa najmanjim delom – oko 10 odsto svega, postupa se na pravilan način, odnosno odlaže se do dalje reciklaže - rekao je prof. dr Goran Malidža iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Otpad od pesticida jednako je opasan kao i medicinski. Dok pomešan sa komunalnim smećem tiho preti na nekoj deponiji ili pluta rekom – preporuka poljoprivrednicima je da ambalažu pre odlaganja makar dobro isperu.

Agroinfo.rs/agronews.rs

 

Obuka svih korisnika sredstava za zaštitu bilja biće obavezna od 1. januara

Komentari

Cialis What Body System Does Amoxicillin Effect

Mail Order Bactoran generic ivermectin for humans

what is stromectol made from 5 million4 2 Grown Ups 2

E Representative scatter plots and quantification graphs showing the distribution of Annexin V and Propidium iodide PI staining from flow cytometry analysis buy doxycycline no prescription

LUCIE HOBE SOUND FORT PIERCE where to buy cialis online forum

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Prolazimo kroz prazničnu sezonu, obilje hrane, i punih stomaka. Međutim, šta raditi sa onim što nije završilo u stomaku? Ostaci hrane često ostaju nakon prazničnih trpeza.

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe, dok se u usevima pšenice i ječma registruje pepelnica, odnosno pegavost.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета