Retke vrste lekovitog bilja koje izgledaju veoma neobično

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

U Ruskoj flori se izdvajaju retke vrste lekovitog bilja koje izgledaju veoma neobično

Majmunova orhideja

Još jedna retka i neobična biljka koja raste u južnim delovima Rusije je majmunov kaćun (Orchis simia). Ova divlja orhideja je dobila naziv zahvaljujući zabavnom obliku cveta koji "imitira" figuru majmuna.
Zbog velike koncentracije aktivnih supstanci koren Orchis simia je veoma cenjen u narodnoj medicini. Od njega se prave lekovi protiv intoksikacije, dijabetisa, tuberkuloze i adenoma prostate. Osim toga, majmunov kaćun se preporučuje kod reproduktivnih problema i impotencije.

Za lekovita svojstva zevalice, odnosno žabice (Antirrhinum) znalo se još pre mnogo vekova.

Za lekovita svojstva zevalice, odnosno žabice (Antirrhinum) znalo se još pre mnogo vekova. Čudotvorna krema od zevalice je bila veoma popularna - bez obzira na to što pojedini delovi biljke izgledaju kao prava antireklama kozmetičkih sredstava. Suve semene kesice žabica deluju jezivo: neverovatno liče na zastrašujuće mrtvačke lobanje. Zevalica može da bude lek, a može da bude i otrov - sve zavisi od količine. Zato je pre uzimanja čaja od ove biljke potrebno posavetovati se sa lekarom i držati se propisane doze.
U ruskoj narodnoj medicini zevalicu najčešće koriste kao purgativno sredstvo i lek protiv hemoroida, žutice, hemolitičke bolesti, angine i čireva na koži.

Neke od njih imaju zaista čudan oblik - kao na primer tropsko cveće Psychotria Elata, koje podseća na crvene ženske usne.
Na ogromnom prostoru Rusije se takođe sreću veoma neobične biljke. Jedna od njih je dobila naziv oči lutke (Actaea alba) zbog svojih bobica koje stvarno liče na oči marionete.
"Buljava" biljka je dosta opasna, kao i pečurka krvavi đavolji zub (Hydnellum pecki). Ova gljiva nekima deluje strašno jer izgleda kao da je poprskana krvlju. Iako je toksična, đavolja pečurka je cenjena sirovina za medicinske preparate jer poseduje mnogobrojna lekovita svojstva. Sok ove gljive ima antibakterijsko dejstvo i sadrži atromentin, koji pomaže u sprečavanju tromboze.

Lekovi protiv intoksikacije
Jednu čajnu kašičicu suvog mlevenog korena majmunovog kaćuna prelijte čašom vruće (ali ne ključale) vode. Ostavite 50 minuta da odstoji. Pijte pola čaše napitka tri puta dnevno.

Za bolju potenciju
Dve čajne kašičice mlevenog korena majmunovog kaćuna stavite u šerpu sa 200 mililitara hladne vode. Prokuvajte napitak, pa sačekajte da se ohladi. Konzumirajte jednu trećinu čaše odvara tri puta dnevno.

Lekovi od zevalice protiv angine
Jednu supenu kašiku sušenog lista i cvetova zevalice prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Ispirajte odvarom grlo pet puta dnevno.

Protiv čireva i gljivica na koži
Jednu čajnu kašičicu lista i cvetova zevalice stavite u termos i prelijte sa 200 ml ključale vode. Sačekajte pet-šest sati da odstoji. Umočite u odvar gazu ili tanku tkaninu i stavite oblog na bolno mesto.

Izvor:novosti.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tamjan je smola intenzivnog mirisa koja je upotrebljavana još pre 5.000 godina. Dobija se iz drveta bosvelija poreklom iz Azije i Afrike.

Biljke kojima se stimuliše cirkulacija su od veoma velike važnosti u terapiji dijabetesa jer se njima smanjuje očvršćavanje i prevremeno starenje krvnih sudova koje dijabetes podrazumeva.

Iako je miloduh ili izop (Hyssopus officinalis) u našem narodu pomalo zaboravljen, ova lekovita biiljka ima više svojstava.

U zavisnosti od površine koja se zasadi, na lekovitom bilju, kao što su neven i beli slez, može da se prihoduje i po desetak hiljada evra

Timijan je sličan majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno do 30 cm

Crassula ovata, ili samo Krasula, je biljka koja ima mnoga imena. Zovu je još srećna biljka, biljka koja privlači novac, drvo za novac. Krasula ima dobar anti-upalna, antivirusna i anti-bakterijska svojstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета