Miroljubiva zverčica dugačkih ušiju kao kućni ljubimac!

Foto: unplash.com

Foto: unplash.com

Uz posebne zakonske dozvole, u pojedinim zemljama, pustinjska lisica može da se drži kao kućni ljubimac

Pustinjska lisica ili Fenek (lat. Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Severnoj Africi. Mužjak teži jedan i pol kilogram, a ženka oko 800 grama. Dobro podnose visoke temperature, a velike uši, osim što čuju kretanje ispod zemlje, služe im i za termoregulaciju. 

Ova simpatična životinjica dugog repa, visoka 40-ak centimetara, na glavi s ljupkim licem ima karakteristične uši duge 15 centimetara. Za razliku od ušiju, oči pustinjske lije su majušne i njima se slabo služi, jer loše vidi, pa se oslanja na izvanredan sluh svojih “radara”. U svom prirodnom staništu po danu se pustinjska lisica odmara i krije od sunca u svojoj jami u tlu, ispod žbunja čije korenje vezuje prhko  pustinjsko zemljište pa ne dolazi do obrušavanja prokopanih tunela.

Mužjaci u porodičnoj jazbini označavaju teritoriju urinom i u sezoni parenja pokazuju agresivnost prilikom nadmetanja sa drugim mužjacima. Reproduktivni period pustinjske lisice počinje u proleće. Ženka je noseća pedesetak dana i po isteku tog perioda na svet donosi dvoje do 5 štenaca koje doji oko mesec dana. 

Njeni vlasnici ne smeju da dozvole da bude previše aktivna, jer može da izgubi energiju, a ne valja joj davati ni mnogo hrane. Na njenom urbanom jelovniku obično su miševi, insekti, jaja i dehidrirana hrana za pse, bez žitarica i sa visokim procentom mesa. U našoj zemlji ne postoje zakonski uslovi za držanje pustinjske lisice kao kućnog ljubimca.

Miroljubiva zverčica dugačkih ušiju kao kućni ljubimac!

Komentari

bosentan will decrease the level or effect of tadalafil by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism buy cialis online reviews Created on 3 13 2017

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета