Od 1. maja manji troškovi za pčelare za blizu 12.000 dinara

Foto:freepik

Foto:freepik

U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik

U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i  naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu.

Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, po jednoj selidbi košnica uštedu od blizu 12.000 dinara. 

"Pčelari će od 1. maja biti oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza ", istakli su u SPOS-u.

Navode da se od 1. maja 2024. više neće plaćati pisanje transportnog uverenja koje sada košta 345 dinara, kao ni naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koja košta najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe. 

Neće se naplaćivati ni dezinfekcija vozila pre selidbe od teritorijalno nadležne veterinarske stanice, a to trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara zavisno od vozila u jednom pravcu selidbe.

To je, kako ističu, po trenutnom preporučenom cenovniku veterinarskih usluga Veterinarske komore Srbije, s tim što je ta cena za pčelare uvek veća za 50 odsto, jer se utovar košnica obavlja noću, a noćna tarifa je 50 odsto skuplja, još ako se selite nedeljom onda je 100 odsto skuplje za rad nedeljom.

Dodaje se da se i izlaz veterinara na teren sada naplaćuje zakonskih 30 odsto cene litra benzina po kilometru.

"Ako znamo da prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 kilometara, ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara, jer smo računali da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, te su troškovi i znatno veći", navode u SPOS-u.

Naglašavaju i da ova ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države za pčelare, jer po prosečnom članu SPOS-a to iznosi dodatnih 164 dinara po košnici članova, a prosečan pčelinjak u SPOS broji 70,6 košnica.

Agroinfo.rs

Od 1. maja manji troškovi za pčelare za blizu 12.000 dinara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Evropski pčelari od sada će biti udruženi u borbi za spas pčelarstva, koje je ozbiljno ugroženo, pre svega lažnim medom i trovanjem pčela, a njihovo delovanje biće organizovano u okviru Evropskog pčelarskog saveza, čija je osnivačka skupština održana u Beogradu.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета