Sa lepim vremenom počinju i prvi pregledi košnica, evo na šta treba obratiti pažnju

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sa lepim vremenom bez vetra, kada spoljna temperatura poraste i dostigne 18 stepeni, može se početi sa prvim prolećnim pregledom pčelinjih društava.

Stručnjaci savetuju da se vodi evidencija o stanju u košnicama ukoliko imate deset i više društava. U tu evidenciju obavezno se unosi:

1. Prisustvo matice
2. Površina zaleženog saća
3. Broj ’ulica’ zaposednutih pčelama
4. Procena stanja zaliha meda i polena
5. Kontrola prisustva bolesti i parazita

Dobro izimljena društva koja su zdrava i sa dosta hrane veoma lako prelaze iz stanja hibernacije u intenzivan razvoj potreban da bi se društva postepeno spremila za glavne paše – bagrem, lipu, livadu…

Ukoliko su matice obeležene, lako su vidljive, dok se ocena kvaliteta rada matice u tom periodu vrši samo na osnovu njene sposobnosti da zaleže veliku površinu ramova i ako je to zadovoljavajuće, prelazi se na pregled popunjensti ulica, kažu iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

Ako imate 5-6 dobro popunjenih ulica u LR i 4-5 kod DB košnica, smatra se da postoje sasvim solidna društva. Uporedo s tim utvrđuje se količine meda i polena. Svaka košnica koja ima manje od 6-8 kg meda smatra se da joj je potrebna dodatna hrana u vidu šečerno-medne pogače ili šećernog sirupa.

Vrlo je važna i kontrola bolesti koja se vrši pregledanjem legla, prisustva krečnog legla, nozeme, kuge, te utvrđivanjem broja mrtvih pčela na podnjači. Ako je taj broj neuobičajeno veliki, potrebno je uzeti nekoliko pčela i poslati ih na analizu u nadležnu veterinarsku ustanovu. Ostale pčele i nečistoće sa podnjače je potrebno zakopati u zemlju ili spaliti kako zdrave pčele ne bi došle u kontakt sa njima i kako se ne bi napravila veća šteta.

Agroinfo.rs

Sa lepim vremenom počinju i prvi pregledi košnica, evo na šta treba obratiti pažnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета