Одакле долази месо које једемо

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

За увоз четири врсте меса у 2017. години Србија искеширала 74,2 милиона евра

Иако српске власти покушавају да нађу нова тржишта за извоз меса из Србије, статистика је неумољива и показује да га немамо довољно ни за сопствене потребе, јер смо у 2017. години на увоз говедине, свињетине, овчетине и кокошјег меса потрошили 74,27 милиона евра.

Колико је замрзнутог меса стигло илегалним путем, о томе статистика не постоји, али последњи пример заплене 23 тоне меса из Бразила показује да се на српским тањирима може наћи и шверцовано месо истеклог рока трајања и сумњивог квалитета.

Легалним путем прошле године највише смо увезли свињетине (26.026 тона), у вредности од 61 милион евра. Свињетину смо највише увозили из Шпаније (12.648 тона), за шта је искеширано 31,5 милиона евра, и Немачке (6.343 тоне), у вредности 13,6 милиона евра.

На српско тржиште прошле године ушло је и 10.823 тоне кокошјег меса, у вредности од 8.123.000 евра, и то највише из Француске (3.869 тона), Немачке (2.720 тона), Пољске (1.591 тона) и БиХ (1.066 тона).

Док са једне стране српске власти уговарају извоз говедине у Турску, истовремено је за увоз 1.098 тона говеђег меса у 2017. исплаћено 4,3 милиона евра, и то највише продавцима из Аустрије, Холандије и Италије.

Poljomagazin.com

Одакле долази месо које једемо

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

После последње велике заплене шверцованог меса – 23 тоне бразилске јунетине са истеклим роком трајања, поново је у јавности актуелизовано питање какво месо једемо, као и да ли је здравствено безбедно уједно и квалитетно.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета