Штетан утицај хладноће на продуктивност стоке и како га смањити

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Иако је спроведено много истраживања и испитивања на који начин топлотни стрес утиче на узгој стоке, о ефектима ниских температура и такозваном „хладном стресу“ се не прича много, иако се потребе стоке у том периоду значајно мењају. Сазнајте на који начин треба да се прилагодите хладном времену и како да их храните да бисте ублажили негативне ефекте хладноће на њихову продуктивност.

Уколико је стока под стресом, било због високе или јако ниске температуре њихов метаболизам доживљава неку врсту шока, мењају се потребе, а уколико се не одреагује продуктивност опада.

Унос хране и преживање (руминација)

Јако ниске температуре стварају такозвани „хладни стрес“ код стоке и подстиче им апетит. Осим тога, приликом излагања великој хладноћи дешавају се промене у жвакању хране. Време руминације (преживања) код говеда се, такође, повећава у зимском периоду. Жвакање по циклусу руминације се повећава за око 10% због излагања хладноћи и за око 20% код лактације. Шта то заправо значи? То значи да се животињама повећава апетит али се смањује могућност варења (дуже преживају).
Утицај температуре на систем за варење животиња следи општи принцип да су животиње веће телесне масе, као што су јунице или потпуно зреле краве, мање подложне „хладном стресу“, него што су то мање животиње, попут телади.

Упркос смањеној функцији варења, животиње имају више користи од повећаног апетита те им треба обезбедити више хране. Проценат увећања глади код животиња у зимском периоду повећава се за 20-30% и за толико треба да се повећа исхрана сеном, док пелетирана храна треба да се повећа у износу од 10%, чиме се скраћује трајање једења.

Раст стоке

Стопа раста и ефикасност искоришћења хране код стоке су смањени под „хладним стресом“, а за то је заслужан горе описан утицај хладноће на систем за вањере стоке, као и друге метаболичке промене. Студије су показале да хладни стрес утиче на промет протеина код преживара. Проценат разградње протеина повећана је више него синтеза, што има за резултат губитак мишићне масе.

Такође, у истраживањима је израчунато да се потреба за енергијом код говеда повећава за 1% за сваки степен температуре која је испод 20 степени јер користе више енергије да се прилагођавају температури, чиме се смањује ефикасност коришћења енергије из хране за раст и друге биолошке функције.

Трудноћа

Хладноћа не може штетно да утиче на трудноћу стоке. Међутим, не треба се превише ослањати на коришћење телесних резерви енергије које животиња има ако је ниво исхране недовољан или постоји недостатак беланчевина јер могу настати разне компликације. Уколико је тежина краве озбиљно смањена, краве могу смањити потенцијал дојења телета и могу каснити са новом трудноћом.

Лактација

Хладни стрес проузрокује смањење излучивања млека код крава које доје телад. Локално хлађење млечне жлезде и смањени проток крви кроз млечне жлезде доводи до смањеног приноса млека.

Мере заштите стоке од хладног стреса

Временским приликама не можемо управљати али можемо користити неке од стратегија да се смањи утицај хладног стреса на краве, а самим тим смање трошкови и побољша ефикасност производње. То су:

Надгледање температуре и повећање количине хране као одговор на хладно време. Краве у последњем тромесечју трудноће захтевају додатну исхрану са зрнастом храном у периодима када ефективна температура падне испод 20 степени.

Хладан ветар повећава хладни стрес код стоке, те је њихова заштита од ветра веома важна мера.

Омогућавање суве постељице значајно утиче на способност стоке да издржи хладни стрес. Одржавање крава чистим и сувим је веома битна мера.

Осигуравање довољно хране, додатног сена и зрнасте хране. Уколико је сено мокро од снега и слично, не сме да буде смрзнуто. Формулацију прехране треба прилагодити исхрани животиња под стресом, а најбоље да се посаветујете са својим ветеринаром.

Побрините се да краве имају довољно воде у сваком тренутку. Ограничавање воде ограничиће унос хране и кравама ће отежати испуњавање њихових енергетских потреба. Такође, прекомерно хладна вода озбиљно ограничава унос воде у организам.

Izvor: agromedia.rs

Штетан утицај хладноће на продуктивност стоке и како га смањити

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov je počelo 1. februara i trajaće sve do 31. jula 2022. godine.

Savremeni uzgoj krava je doneo poboljšanje uslova kao i povećan prag rentabilnosti.

Za podsticaje koji se odnose na investicije za proizvodnju ovčijeg i kozijeg mleka, te proizvodnju mesa kao i konzumnih kokošijih jaja, objekti moraju da budu upisani u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Evo koja su sve dokumenta neophodna.

Koze imaju vrlo specifičan ciklus reprodukcije koji sledi tačno određen raspored, koji je veoma važno znati, kako biste na vreme reagovali i kako bi sve proteklo bez trzavica.

Ishrana svinja je često pitanje koje muči sve koji bi želeli da se bave njihovim uzgojem ili se već bave. Iako u ishrani svinja postoje neke finese, znanje kako da im obezbedite jeftinu, a zdravu hranu može mnogo da vam pomogne.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета