Protest zakazan za 25. mart, s početkom u pet do dvanaest, ispred šabačke gradske uprave.

pixabay.com

pixabay.com

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga poslalo je ministru Branislavu Nedimoviću zahtev za hitno rešavanje alarmantne situacije u mlekarstvu.

Ukoliko se u narednih par dana ništa ne preduzme, stočari okupljeni u ovom udruženju organizovaće protest. Okupljanje nezadovoljnih proizvođača već je prijavljeno nadležnim – protest je zakazan za 25. mart, s početkom u pet do dvanaest, ispred šabačke gradske uprave. Svoj bunt stočari će iskazati prosipanjem mleka.

U dopisu ministru navodi se da zbog neodrživog daljeg trenutnog stanja u mlekarstvu Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga traži hitnu intervenciju države Srbije u cilju spasa i opstanka mlekarstva u Srbiji.

Proizvođači zahtevaju da Ministarstvo poljoprivrede i mlekare kao prerađivači mleka dođu do hitnog rešenja kako bi se njihovi gubici u proizvodnji od 30 dinara po litri nadoknadili. Traže i da se kukuruzom iz robnih rezervi pomogne proizvođačima mleka.

„Kao udruženje već duže vreme smo upozoravali na težak položaj u mlekarstvu zbog poremećaja na tržištu stočne hrane. Nažalost, desila nam se i sušna godina, a mi mlekari smo ujedno i ratari i tu našu siromašnu proizvodnju iz ratarstva smo potrošili kroz proizvodnju jeftinog mleka i mesa, sve u cilju da sačuvamo stočni fond. Ispostavilo se da ovih dana na tržištu fabrike stočne hrane iz dana u dan u kontinuitetu dižu cenu koncentrata, a da sa druge strane mlekare tvrde da ne mogu da povećaju otkupnu cenu mleka“, navodi se u obrazloženju zahteva upućenog ministru.

Proizvođači napominju da su, ujedno i kao najveći ratari u Mačvanskom okrugu, pogođeni preskupom setvom koja predstoji.

„Iscrpljeni od kupovine stočne hrane i zaduženi zbog spašavanja stočnog fonda došli smo u situaciju da ne možemo zasnovati novu biljnu proizvodnju i pipremu hrane za naredni period. Poznato je da mi nemamo dovoljno zemlje i da smo zato upravo i stočarski region, te nismo u ravnopravnom položaju sa stočarima koji koriste državnu zemlju po pravu prečeg i iz tih razloga smo u daleko težoj poziciji. Naše krave svaki dan troše veliku količinu hrane i prave gubitke i mi ne možemo da čekamo osnivanje nove vlade i novo ministarstvo poljoprivrede jer bi to za mnoge mlekare bilo prekasno , ovi problemi moraju HITNO da se reše“, dodaje se u zahtevu koji je potpisao predsednik upravnog odbora udruženja Goran Vasić.

Agroinfo.rs/macvainfo.rs

Protest zakazan za 25. mart, s početkom u pet do dvanaest, ispred šabačke gradske uprave.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета