Ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU preko 157 milijardi evra za šest meseci

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Uprkos sporom prvom kvartalu, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU (izvoz plus uvoz) za period januar-jun 2021. godine iznosila 157,1 milijardi evra, pokazuje najnoviji mesečni izveštaj Evropske komisije

Ovo predstavlja povećanje od tri odsto u odnosu na isti period 2020.

Izvoz je povećan oko šest odsto – na 95,3 milijarde evra, dok je uvoz pao za jedan odsto – na 61,8 milijardu evra. Suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je 33,5 milijardi evra za prvu polovinu godine. To je povećanje od 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Gledajući mesečna kretanja, vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU u junu 2021. bile su 14 odsto veće u odnosu na isti mesec 2020. godine, nakon stalnog povećanja od marta 2021. Mesečne vrednosti uvoza EU ​​u junu 2021. bile su 10 odsto veće u odnosu na isti mesec 2020. godine, nakon praćenja uzlaznog trenda od marta 2021.

Za period januar-jun 2021, vrednost izvoza u Veliku Britaniju pala je za 446 miliona evra, što je dva odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Slično, ukupni pad uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU uveliko je uzrokovan smanjenjem uvoza iz Velike Britanije, za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Došlo je do značajnog povećanja izvoza u brojne glavne trgovinske partnere u odnosu na prvu polovinu 2020. To uključuje izvoz u Sjedinjene Države, de je najviše išlo vino, žestoka pića, likeri i prerađevine od povrća. Takođe, porastao je i izvoz u Kinu, a povećana je i vrednost izvoza u Švajcarsku, Norvešku, Izrael i Kanadu. U periodu januar-jun takođe se povećala vrednost uvoza proizvoda iz Brazila, Indije, Australije, Srbije i Argentine.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU preko 157 milijardi evra za šest meseci

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета