Koliko je zaista vremena potrebno za spremanje ukusnih leblebija?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Leblebija se smatra jednim od najboljih saveznika u vegetarijsnakoj ishrani ili u ishrani za vreme posta.

Mahunarka Leblebija (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije bobova izuzetan je izvor kalijuma, što poboljšava cirkulaciju, gvožđe, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K doprinose izgradnji i održavanju jačine i strukture kostiju; pomaže jačanje imunog sistema, povećava energiju, eliminiše umor i dobar je saveznik protiv depresije. Ovo su samo neke od karakteristika leblebija. 

Priprema leblebija za kuvanje

1. Jela sa leblebijom poželjno je da planirate unapred, jer leblebiju treba da potopite. Najbolje je potopiti preko noći. Što je duže potopljena to ćete je kraće kuvati. Ukoliko je leblebija bila potopljena 8 sati trebalo bi je kuvati oko 2 sata, a ukoliko je odstajao u vodi 12- 16 sati potrebno je kuvati samo jedan sat ili čak manje.
2.
Leblebija će potapanjem u vodi nabubriti, ali neće znatno da omekša. Dobro je isperite pre kuvanja. Stavite je u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli pa kuvajte na jakoj vatri. Vreme koje je potrebno da se skuva zavisi od toga koliko dugo je bila potopljena, a varira od 40 minuta pa do dva sata. Isprobajte s vremena na vreme da li je dovoljno smekšala i procenite kada je gotova.
3.
Pustite još neko vreme da stoji u vrućoj vodi.
4.
Odstranite vodu i leblebija je spremna.

Salata sa leblebijama, tunjevinom i maslinama

Potrebni sastojci i priprema
leblebije - 400 g, iz konzerve
tunjevina - 120 g, iz konzerve
kapar - 1 supena kašika
masline - 100 g
crveni luk
so
maslinovo ulje
limun
biber

Procedite leblebiju u đevđiru i operite hladnom vodom. Sipajte u odgovarajuću posudu. U njega dodajte tunjevinu, oceđenu od ulja, masline, isečene na pola, isečeni crveni luk, 1 supenu kašiku mariniranog kapra.

Ako koristite slani kapar, prvo ga potopite na sat vremena u hladnu vodu. Začinite salatu sa 3 supene kašike maslinovog ulja, sokom i rendanom korom jednog bio limuna. Promešajte dobro sastojke.

Izvor:bonapeti.rs

Koliko je zaista vremena potrebno za spremanje ukusnih leblebija?

Komentari

  • Od Dara
  • 2022-09-10 09:50:00

Da li posudu u kojoj se kuva leblebija treba poklopiti

Da, slično kao pasulj. Ja leblebiju potapam 16 sati, potom kuvam sat vremena tako da lagano vri u polupoklopljenoj šerpi, zatim sklonim sa ringle i ostavim u vrućoj vodi još pola sata.

s ability to stay on the field and most recently referred to one of Geno SmithГў will nolvadex raise testosterone

cheap cialis from india This is performed at the time of a woman s ovulation, which can be stimulated by medications to produce multiple eggs

the best onion sites how to dark web reddit

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti.

Humus od leblebija predstavlja zdravu alternativu mesnim paštetama. U nastavku teksta saznajte kako da napravite jedan ovakav namaz na brz i jednostavan način.

Ima mnogo razloga za redovnu upotrebu ovog povrća. Raznolikost minerala i vitamina kojima obiluje, daje mu veoma veliku hranljivu vrednost.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета