ZLATNA PAPRAT: Izuzetno lekovita biljka koja se može naći na području Jadrana

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Priroda nam daje mnoge mogućnosti i biljke koje nam mogu pomoći kod različitih oboljenja. Danas vam predstavljamo zlatnu paprat, biljku koja posebno pomaže kod mokraćnih i bubrežnih tegoba.

Zlatna paprat (lat. Asplenium ceterach) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije Aspleniaceae. Veličine je do 20 cm, česta je na suvim staništima sa krečnjačkom, serpentinskom i silikatnom podlogom. Obično raste na stenama ili u pukotinama stena. Rasprostranjena je u skoro celoj Evropi, na Kavkazu, srednjoj Aziji do Himalaja. Biljka se koristila u biljnoj medicini kao antitusik i diuretik. 

Zlatna paprat je vrsta paprati koja se može pronaći na našim prostorima i koja ima brojna lekovita svojstva koja nam mogu pomoći kod različitih stanja. Lekovita svojstva paprati su poznata u celom svetu, a zlatna paprat je još poznata i pod nazivom zlatnjak. U našoj blizini se može naći na Jadranu, van naseljenih i prometnih mesta.

Zlatna paprat je mala kserofilna biljka sa kratkim rizomom. Listovi (frondovi) su busenasto sakupljeni u rozetu, prosto perasto usečeni, dugi do 15 ili 20 cm. Lisna drška (rahis) prekrivena je ljuspama, kao i listovi sa donje strane. Ove ljuspe vremenom dobijaju zlatno-mrku boju, odakle potiče i ime biljke. Sorusi su izduženi do linearni, u početku potpuno pokriveni ljuspama. Biljna vrsta je poznata po svojoj otpornosti na isušivanje, te može nakon potpunog isušivanja da oživi usled zalivanja.

Lekovita svojstva zlatne paprati

Ova biljka je vrlo lekovita i poznata su njena korisna svojstva kada su u pitanju mokraćni i bubrežni problemi. Ona podstiče probavu i zaustavlja napredovanje gihta. Uglavnom se konzumira u obliku čaja i vrlo je cenjena biljna vrsta širom sveta. Naravno, pre nego što rešite da koristite čaj od zlatne paprati, konsultujte se sa svojim lekarom.

Agroinfo.rs 

ZLATNA PAPRAT: Izuzetno lekovita biljka koja se može naći na području Jadrana

Komentari

The space between the left ventricular components of the superior and inferior bridging leaflets is traditionally called cleft buy propecia 5mg usa Parasitol Res 110, 1 18 2012

Postovani Zanima me koliko se stavlja zlatne paprati na 250ml vode i koliko dugo sme da se pije caj od nje neprestano? Hvala unapred na odgovoru

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Ako ste se pitali šta bi to moglo da vam otkloni stres i poboljša koncentraciju, onda je ovaj čaj odgovor na vaše dileme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета