Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Brojne su dobrobiti ovog napitka, čaj od podubice je izuzetno cenjen i najviše se koristi za želudac, kod problema sa varenjem i probavom

Podubica biljka je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Evropi, naročito u zemljama Mediterana. Uspeva na suvim, sunčanim krečnjačkim obroncima, po brdskim livadama i kamenjarima. Dubčac trava se može pronaći u svetlim hrastovim i borovim šumama do 2000 metara nadmorske visine. Cveta od juna do avgusta meseca.

Podubica biljka sadrži velike količine tanina (čak 12 procenata), etarska ulja, flavonide (luteolinske), iridoidne monoterpene, diterpene. U njoj ima i alkaloida (betainksog tipa) u tragovima. Sve te supstance doprinose njenom gorkom ukusu, zbog čega je izuzetno lekovita i cenjena u fitoterapiji.

Upotrebljava se protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit, te reguliše probavu. Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, sanira unutrašnja krvarenja. Deluje blago zatvarajuće, pa se koristi kod dizenterije i akutnih letnjih proliva kod dece.

Koristi se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti praćenih groznicom.

Čaj od podubice je naročito dobar za akutni i hronični bronhitis.

Priprema i upotreba čaja

2 velike kašike sitno usitnjene trave prelijte sa 5 dl proključale vode, poklopite i ostavite neka stoji 30 minuta. Nakon toga dobro procedite dobijeni podubica čaj. Doziraju se 1 do 2 šolje nakon jela. Ovako pripremljen napitak osim za ispijanje, može se koristiti za obloge i lekovite kupke. Čaj od podubice nemojte zaslađivati, potrebno ga je piti gorkog, tri puta dnevno.

Izvor:novosti.rs

BILJKA PODUBICA: SPAS SA ŽELUDAC

Komentari

POŠTOVANI KAKO MOGU OD VAS NARUČITI ČAJ OD PODUBICE , NAJBOLJI LEK ZA ŽELUDAC , ŽIVIM U HRVATSKOJ , HVALA

Moneyed da mi isporucite

Idite na sajt “Jankovic apoteka” i pokušaje da poručite kod njih Ako ne ide nadjite druge apoteke koje imaju čaj pa vidite da l može online da se poruci Srecno

6 by the end of the study, antiplatelet therapy 80 cialis for sale in usa Whincup PH, Gilg JA, Odoki K, Taylor SJ, Cook DG 2001 Age of menarche in contemporary British teenagers survey of girls born between 1982 and 1986

Goca Suljagic Zlatibor

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jaja japanske prepelice koriste se kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Nije zahtevna za održavanje, a vrlo je dekorativna. Međutim, da li znate da je ova biljka vrlo lekovita i može se koristiti za ublažavanje i lečenje brojnih stanja? U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Doktor često ukazuje da treba što više da se vratimo tradicionalnoj medicini jer se lekovite biljke koriste još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o pozitivnim učincima biljaka na naše telo. Pojedine vrste lekovitog bilja zaista nas mogu izlečiti.

Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета